sobota, 10 sierpnia 2013

Ucierane ciasto kokosowe z wiśniami i migdałami


To kolejny przepis na ekspresowe ciasto. Uwielbiam smak kokosu w połączeniu z owocami. Ciasto, do którego można dodać niemalże wszystkie owoce i mieć pewność, że za każdym razem będzie smakowało wyjątkowo. Proste, ale naprawdę dobre. Polecam!


Składniki: (forma do tarty)
125 g masła,
2/3 szklanki cukru trzcinowego,
5 łyżek świeżych wiórków kokosowych,
2 jajka,
3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany,
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
350 g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych* lub z kompotu),
100 g płatków migdałów

*mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać jajka, zmiksować. Dodać śmietanę, połączyć składniki, następnie mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia i powtórzyć czynność. Formę wysmarować masłem, lekko posypać mąką. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i dodać wiśnie. Piec ok. 35 min. w 165°C z termoobiegiem, posypać płatkami migdałów i piec kolejne 15 min. Przestudzić.



13 komentarzy:

  1. Dodatek wiórek i śmietany może być super pomysłem:) ciasto musi być delikatniejsze, no i z kokosową nutą!

    OdpowiedzUsuń
  2. mogę wpaść na takie pyszne ciacho? jeszcze wiśni w te lato nie jadłam, co za wstyd ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakim długopisem polecasz zapisywac przepisy by nie blakły szybko??? Zwykłym czy cienkopisem zelowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że najlepszy będzie długopis żelowy :)

      Usuń
    2. A on nie blaknie szybko??? Ty takim zapisujesz?

      Usuń
    3. Szczerze mówiąc ja w ogóle nie spisuję przepisów, bo mało kiedy z nich korzystam. Wiem na pewno, że nie sprawdzają się cienkopisy, szybko blakną.

      Usuń
  4. To jest to! Jutro przygotuję to ciasto na imprezę u znajomych. Jednak wiśnie zamienię na duet maliny+jeżyny, ponieważ w moim mieście wiśni już brak. Pozdrawiam serdecznie Autorkę, tak trzymaj, uwielbiam kiedy na Twoim blogu pojawia się nowy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinami i jeżynami... Genialny pomysł! Cieszę się, naprawdę miło mi to było przeczytać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Czy zamiast śmietany można dać jogurt ? Jeśli tak to grecki czy naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapomniałabym, jakie wymiary foremki? bo nie ma takiej do tarty.

    OdpowiedzUsuń