środa, 17 lipca 2013

Klasyka włoska, czyli tiramisu

Kiedy byłam małym dzieckiem zraziłam się do tiramisu, po tym, jak spróbowałam lodów o tym samym smaku. Po kilku ładnych latach doszłam jednak do wniosku, że tiramisu nie jest wcale takie złe, jak kiedyś mi się wydawało. Dzisiaj to jeden z tych deserów, do których lubię wracać. Zachwyca mnie swoją prostotą. Niekiedy proste rozwiązania są najlepsze. A na pewno w przypadku tiramisu, które postanowiłam przygotować, kiedy tylko zaczęłam pracę we włoskiej restauracji. Musiałam przypomnieć sobie jego smak :)


Składniki: (6 szklanek)
500 g mascarpone,
4 jajka,
5-6 łyżek cukru pudru,
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1,5 szklanki wody,
1,5 łyżki likieru amaretto (użyłam Baileys),
160 g podłużnych biszkoptów,
ciemne kakao

Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie i wymieszać z likierem, ostudzić. Żółtka zmiksować z połową cukru pudru na puszystą masę (miksować ok. 10 min.). Do masy dodać mascarpone i miksować na gładką masę. W osobnej misce ubić na sztywno 3 białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem pudrem. Dodać do masy z mascarpone i dokładnie wymieszać. Biszkopty zamoczyć w kawie z likierem. Układać na brzegach szklanki po 4-5 biszkoptów. Posypać kakao. Szklankę wypełnić masą z mascarpone. Schłodzić w lodówce (min. 4-5h). Przed podaniem posypać kakao.


13 komentarzy:

  1. Takie w szklaneczce bardzo lubię :>

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie go podałaś !! niedawno robiłam ten deser -pychota !

    OdpowiedzUsuń
  3. Włoska restauracja? Super! Makarony, pizze, desery... Byłabym jak w raju. :)

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja miałam inaczej. Lubiłam tiramisu, aż rok temu nie spróbowałam mascarpone. Nieświadoma jego... maślanej tłustej konsystencji wzięłam sporą łyżkę i... fuuuuuuuuuuj! Od tamtej pory nie zjadłam ani kawałka tiramisu, ani nic co związanego z tym deserem, bo jak pomyślę, że to oślizgłe dziadostwo tam jest, to... :p

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak tiramisu to jeden z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taki deser chyba każdy by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała klasyka:) jeden z najlepszych deserów świata

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo, a w jakiej restauracji pracujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie pamiętam kiedy jadłam, muszę zaszaleć i się wybrać gdzieś, albo lepiej skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak! Tak! Tak! Trzy razy tak ;)
    Kocham tiramisu ♥

    OdpowiedzUsuń