Mrożony jogurt, to zdrowsza i znacznie lżejsza alternatywa dla lodów. Do podstawowego przepisu można dodać niemal wszystko, tak więc każdy może stworzyć kombinację dopasowaną do swoich upodobań. Mam już kilka kolejnych pomysłów i na pewno każdy z nich wykorzystam. Póki co wykorzystuję sezon na truskawki :)
Składniki: (2 porcje)
200 g truskawek + truskawki do podania,
180 g jogurtu naturalnego,
60 g śmietanki 30%,
1 łyżeczka stewii lub innego słodzidła
Wszystkie składniki zblendować na idealnie gładką masę.
- Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Po 1,5h zmiksować, powtórzyć czynność po kolejnych 2h. Mrozić kolejne 1,5h. Miksowanie ma zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Podawać z truskawkami. Mnie jogurt najbardziej smakuje, kiedy odrobinę się odmrozi.
- Jeśli posiadanie maszynę do lodów, po zlendowaniu składników postępujcie według jej instrukcji.
Wygląda cudnie, to trzeba przyznać :) Taki zdrowy, bardzo zdrowy deser.
OdpowiedzUsuńUwielbiam mrożony jogurt ale niestety nigdy mi nie wychodzi ;< robią się kryształki lodu, zupełnie nie wiem jak go miksować, żeby tak nie było, pomożesz? Po prostu robisz to takim zwykłym mikserem czy blenderem?
OdpowiedzUsuńJogurt miksuję, ale tak porządnie zwykłym mikserem na największych obrotach i zamykam w szczelnym pudełku.
Usuńzmroź najpierw owoce, przed blenderowaniem, wtedy nie będzie kryształów lodu, poza tym nię trzeba czekać, bo od razu jest gotowe
UsuńJogurt i truskawki, ostatnio to u mnie codzienność :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńjak ulał na dzisiejszy upał:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zdrowsza wersja i jaka smaczna :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić sobie coś takie pysznego i mroźnego, super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proste, muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj robiłam mus truskawkowy ^^
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić taki deserek :>
OdpowiedzUsuńPycha, idealny lekki, letni deser :)
OdpowiedzUsuń