wtorek, 18 czerwca 2013

Mrożony jogurt z truskawkami

Mrożony jogurt, to zdrowsza i znacznie lżejsza alternatywa dla lodów. Do podstawowego przepisu można dodać niemal wszystko, tak więc każdy może stworzyć kombinację dopasowaną do swoich upodobań. Mam już kilka kolejnych pomysłów i na pewno każdy z nich wykorzystam. Póki co wykorzystuję sezon na truskawki :)



Składniki: (2 porcje)
200 g truskawek + truskawki do podania,
180 g jogurtu naturalnego,
60 g śmietanki 30%,
1 łyżeczka stewii lub innego słodzidła

Wszystkie składniki zblendować na idealnie gładką masę. 
  • Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Po 1,5h zmiksować, powtórzyć czynność po kolejnych 2h. Mrozić kolejne 1,5h. Miksowanie ma zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Podawać z truskawkami. Mnie jogurt najbardziej smakuje, kiedy odrobinę się odmrozi. 
  • Jeśli posiadanie maszynę do lodów, po zlendowaniu składników postępujcie według jej instrukcji.

12 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie, to trzeba przyznać :) Taki zdrowy, bardzo zdrowy deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mrożony jogurt ale niestety nigdy mi nie wychodzi ;< robią się kryształki lodu, zupełnie nie wiem jak go miksować, żeby tak nie było, pomożesz? Po prostu robisz to takim zwykłym mikserem czy blenderem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt miksuję, ale tak porządnie zwykłym mikserem na największych obrotach i zamykam w szczelnym pudełku.

      Usuń
    2. zmroź najpierw owoce, przed blenderowaniem, wtedy nie będzie kryształów lodu, poza tym nię trzeba czekać, bo od razu jest gotowe

      Usuń
  3. Jogurt i truskawki, ostatnio to u mnie codzienność :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ulał na dzisiejszy upał:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie zdrowsza wersja i jaka smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę zrobić sobie coś takie pysznego i mroźnego, super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo proste, muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dzisiaj robiłam mus truskawkowy ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę zrobić taki deserek :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, idealny lekki, letni deser :)

    OdpowiedzUsuń