piątek, 7 czerwca 2013

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem

Mogłabym nie zjeść obiadu, czy kolacji, ale ciastka sobie nie odmówię! Szczególnie, jeśli mowa o kruchych ciasteczkach ze słonecznikiem, na które podaję dzisiaj przepis. Z inspiracją przyszła mi MałaCukierenka. Jak to ja, przepis odrobinę zmodyfikowałam. Zmniejszyłam ilość masła, a mąkę pszenną wymieszałam z mąką pełnoziarnistą. To jedne z lepszych ciastek, jakie jadłam! Kruche, słodkie, z przepyszną masą miodowo-słonecznikową. Idealne jako przekąska do mojej ulubionej waniliowej zielonej herbaty :)


Składniki: (ok. 45 dość dużych ciastek)
125 g cukru (najlepiej trzcinowego),
200 g miękkiego masła,
1 jajko,
300 g mąki pszennej,
150 g mąki pełnoziarnistej pszennej (można zastąpić zwykłą mąką pszenną),
2 łyżki zimnej wody

W dużej misce wymieszać mąkę i cukier. Dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania dodać wodę i zagniatać jeszcze chwilę. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować do grubości 4 mm. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min. w 180°C z termoobiegiem. Na podpieczone ciasteczka wyłożyć masę słonecznikową (niepełna łyżeczka = jedno ciasto). Piec kolejne 11 min., aż ciasteczka i słonecznik się zarumienią.

Masa słonecznikowa:
60 g cukru,
60 g miodu,
60 g śmietanki 30%,
40 g masła,
200 g łuskanego słonecznika

Do rondelka wsypać cukier, dodać miód, śmietankę i masło. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i gotować jeszcze minutę. Ściągnąć z ognia, dodać słonecznik i wymieszać.


43 komentarze:

  1. Robię podobne i przyznam że takie połączenie smaków jest wspaniałe! Jedno ciasteczko to za mało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę jedno! Wygląda zacnie! Chciałabym zjeść cały talerz!

    OdpowiedzUsuń
  3. haaaa jesteś jak ja, mogłabym nie jeść żadnego posiłku dnia, gdybym tylko miała zapewnione słodkości do woli:)
    piękne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ło matko, wyglądają przecudownie :) Poprosze jedno do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, pamietam takie ciasteczka! Kiedyz mona.mama czesto je kupowala. Zrobione samemu na pewno smakuja nieskonczenie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie! Chciałabym, by mój pojemnik był pełen takich ciasteczek

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też bym nie potrafiła odmówić tak pysznym ciachom ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszą być pyszne! I w dodatku trafiają w gust mojej mamy, więc zapisuję! ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. przepysznie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj, za bardzo ciągle kusisz tymi ciasteczkami przeróżnymi!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jezu jak przepysznie wyglądają !!! Zabieram jedno. Albo pięć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciastka! Ten słonecznik mnie urzekł :>

    OdpowiedzUsuń
  13. cudnie wygląda ta warstwa ze słonecznika <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wygląda ten słonecznik - kusisz, oj kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają na pyszne :) Zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają obłędnie!:) robiłam podobne ale tak efektowne nie wyszły:) Ja jeszcze robiłam z orzechem ziemnym

    OdpowiedzUsuń
  17. pieką się! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wiadomość, czy się udały :) PS. Zdjęcie mile widziane :))

      Usuń
  18. Właśnie zabieram się do roboty, już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wiadomość, czy się udały :)

      Usuń
    2. Wyszły świetnie! Trochę się bałam, bo prawie się nie zarumieniły, ale w smaku były doskonałe. Ten przepis zaliczam do kolejnych udanych. Cudowny blog. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Ile gramów ma zwykła szklanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szklanka, to 250 ml, a gramów to zależy, o co chodzi :)

      Usuń
  20. Właśnie zabieram się do roboty. Mam nadzieję, że będą przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję :) Czekam na wiadomość! Pozdrawiam! :)

      Usuń
  21. Właśnie się nimi delektuję, wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy można zastąpić: masło margaryną roślinną, słonecznik innymi ziarenkami (pestki dyni, sezam, len) i czy można pominąć śmietankę? Chcę zmodyfikować przepis na bezbiałkowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna zastapic skladniki w ten sposob. Zamiast smietanki proponuje dodac wiecej miodu.

      Usuń
  23. Najlepsze na świcie!!! Synek się w nich zakochał...my również ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dlaczego trzcinowy lepszy?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne, zrobiłam takie jak w przepisie a na święta zrobię takie same i z orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie mogłam się oprzeć i upiekłam ale zmniejszyłam ilość cukru. Do ciasta dałam 2 łyżki cukru, a do masy słonecznikowej też 2 łyżki cukru i trochę soku z cytyryny żeby zneutralizować słodkość. Rewelacja-właśnie popijam kawe ze śmietanką i zagryzam ciasteczkami.�� Jak nic raj na ziemi.

    OdpowiedzUsuń
  28. A czy słonecznik można podsmażyć przed dodaniem go do masy ?

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy bez termoobiegu temperatura i czas pieczenia ulegają zmianie?

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszne robię bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  31. mogę zastąpić śmietankę mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię takie ciasteczka, bo można je przygotować na każdą okazję i są naprawdę smaczne! Złapałam ostatnio całkiem fajny przepis na stronie https://zielonysrodek.pl/kruche-ciasteczka-z-maki-migdalowej/ i myślę, że w najbliższym czasie chętnie sprawdzę, skosztuję i może coś takiego przygotuję na święta.

    OdpowiedzUsuń
  33. super przepis, następnym razem zmniejszę ilość cukru

    OdpowiedzUsuń