Zacznę może od tego, że zaproszenie do wzięcia udziału w warsztatach organizowanych przez Sante było dla mnie wielkim zaskoczeniem. Długo zastanawiałam się, czy wziąć w nich udział.3,5 h spędzone w pociągu nie wydawały się być szczególnie zachęcające. Za to cel podróży zachęcający był na pewno, to nie ulega wątpliwości. Oglądam program Grzegorza już od dłuższego czasu, a pomysł, że mogłabym kiedyś dzielić z nim jedną kuchnię, nawet nie wpadł mi do głowy. Ostatecznie udało mi się dotrzeć do Warszawy. Kierunek - Hoża 51, budynek SmartArt Studio. Niepewnie stawiam kroki na stopniach, ale już po przekroczeniu progu studio wszystko się zmienia. Jakbym znalazła się w innym świecie. Atmosfera tam panująca jest nie do opisania. Przemili ludzie, począwszy od innych uczestników warsztatów, przez kucharzy, fotografów i przedstawicieli Sante. Poznałam sporo ciekawych ludzi, którzy dzielą moją pasję - coś pięknego! :)
Grzegorz okazał się przesympatyczną i pełną humoru i dystansu do siebie osobą. Niczego nie udaje, a w jego oczach widać pasję :) Również przekazywanie swojej wiedzy nam sprawiało mu ogromną przyjemność. Pozytywnie zakręcona osoba, której energia unosiła się w całym studio. Dowiedziałam się mnóstwa ciekawych rzeczy, poznałam kilka nowych zapachów, techniki łączenia całkowicie odmiennych aromatów, ale też tak na pozór banalnych czynności, jak siekanie ziół, czy czosnku. Jedno jest pewne - muszę zaopatrzyć się w porządku zestaw noży.
Od teraz nie mam wymówek, wiem już, jak filetować rybę. Z pewnością częściej będzie pojwiać się w mojej kuchni. Z ryby ostatecznie przygotowaliśmy zupę rybną, ale muszę przyznać szczerze, że nie przełamałam się i nie spróbowałam jej. Zupa rybna od zawsze budziła we mnie niechęć.
Po kilkunastu pytaniach i wyczerpujących odpowiedziach Grzesia (to zdrobnienie znacznie bardziej do niego pasuje:)), przeszliśmy na drugą stronę. Tą, po której czujemy się najlepiej - do kuchni. Zostaliśmy podzieleni na 3 zespoły, a każdy z nich miał zająć się przygotowaniem 2 dań. Po 1,5 h wszystko miało być już gotowe. Przy naszym stanowisku powstawała kaczka w herbacie owocowej, podaliśmy ją z cytrusową salsą i przepysznym puree z kalafiora na mleku z orzechów z dodatkiem wanilii. Puree było mistrzowskie i na pewno powtórzę je w swojej kuchni.
Na naszych barkach spoczywał też deser - truskawki z zabaione podane z crunchy w karmelu i odrobiną czerwonego pieprzu. Przyznam szczerze, że podbijanie żółtek w kąpieli wodnej jest do dzisiaj odczuwalne w moim ramieniu :)
Więcej zdjęć i nagrania na pewno w najbliższym czasie pojawią się na stronie Sante. Na koniec, jeszcze przed wyjściem, pamiątkowe zdjęcie z Grzesiem. Od lewej ja, Ania, Grzesiu, Angelika i Małgosia.
Myślę, że to tylko kwestia czasu, aż sama zaczniesz prowadzić takie warsztaty. ;) Pozdrawiam. Aczyk
OdpowiedzUsuńDłuuuuga droga jeszcze przede mną :)
UsuńJa trzymam kciuki z calh sił. Funia_70
Usuńcałych
Usuńmoim faworytem niewatpliwie zostały truskawki i puree <3
OdpowiedzUsuńAngelika
wow, ja super !! aż ci zazdroszczę, marzę by kiedykolwiek znaleźć się na takich warsztatach *-*
OdpowiedzUsuńDla mnie też truskawki to numer 1!! Uwielbiam je! Czekam na jakiś pyszny przepis do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńWow, Sante, zazdroszczę! :) Super przygoda :)
OdpowiedzUsuńpodeślesz mi zdjęcia;)? proszę ładnie;)
OdpowiedzUsuńGratuluję! Widać, że te warsztaty były naprawdę udane :)
OdpowiedzUsuń..pozdrawiam ! było super zapraszam również do siebie http://pimpmypancakes.blogspot.com/ oraz na FB https://www.facebook.com/PimpMyPancakes
OdpowiedzUsuńDostałam zaproszenie na warsztaty Sante i Alpro, ale z powodu egzaminów nie mogłam ;////
OdpowiedzUsuńAle widać, że dobrze się bawiłaś :)
UsuńWspaniały czas! :) bylo genialnie!:P
OdpowiedzUsuńTakie warsztaty to świetna rzecz.
OdpowiedzUsuńAtmosfera musiała być świetna i te dania.. mniam!
Fajnie, że jednak pojechałaś. :) Truskawki kochają pieprz - ten deser musiał być cudowny.
OdpowiedzUsuńEch... troszkę Ci zazdroszczę....
Było super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i mam nadzieję do kolejnego zobaczenia:)
wspaniała przygoda z pewnością :)
OdpowiedzUsuń