poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Sernik truflowy

Musicie wiedzieć, że smak trufli jeszcze do niedawna był mi zupełnie obcy. Są po prostu smaki, od których, nie wiedzieć dlaczego, uciekam. Tak też było z truflami. W końcu przełamałam się i teraz wiem, że przez moje podejście wiele straciłam. Teraz nadrabiam zaległości i podaję przepis na przepyszny sernik truflowy. Idealnie kremowy, puszysty i delikatny. Coś cudownego! 



Składniki: 
Spód: 
100 g herbatników,
50 g masła,

2 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżka cukru

Herbatniki zblendować na proszek, następnie dodać masło, cukier i kakao. Dokładnie zblendować. Masę przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min. w 190°C.

Masa serowa:
50 g masła, 
100 g cukru,
280 g masy krówkowej o smaku truflowym (polecam Bakalland),
3 jajka,
1 kg sera twarogowego,
2 łyżki mąki pszennej,

Masło utrzeć z cukrem, dodać masę truflową, zmiksować. Dodać jajka, zmiksować. Następnie porcjami dodawać ser i mąkę. Dokładnie zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Piec 50 min. w temp. 180°C. W przypadku, gdy wierzch sernika zbyt szybko i za mocno się zarumieni, wierzch sernika należy przykryć folią aluminiową. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

Polewa:
120 g masy krówkowej o smaku truflowym,
6-7 cukierków truflowych w czekoladzie

Masę podgrzać w rondelku, aż stanie się płynna. Polać sernik. Cukierki pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na serniku.

16 komentarzy:

  1. Smak trufli jest mi obcy, jednak u mnie chyba nie wynika to ze strachu przed pewnymi smakami, a raczej z braku okazji, aby ich spróbować. Ale jak patrzę na ten sernik to nie mam wątpliwości, że smakować musi obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi z kolei smak trufli kojarzy się z małymi batonikami kupowanymi dawno, dawno temu w przydomowych sklepikach, ale z tego co pamiętam, są bardzo smaczne, a Twój pięknie wyrośnięty sernik musi się komponować z nimi idealnie :)
    Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik jak z najlepszej cukierni, wygląda i pewnie smakuje obłędnie!
    Zapraszam, bo u mnie też masa krówkowa - http://w-szklanym-sloiku.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się niezwykle efektownie i pysznie :)
    a co do trufli, gdy byłam młodsza to spróbowałam i bardzo mi nie smakowały, a ostatnio moi rodzice kupowali trufle kilogramami, więc ponownie spróbowałam i się zdziwiłam jak kiedyś mogły mi nie smakować :)
    trufle i sernik, mmm... nigdy nie jadłam, ale wyobrażam sobie, że to połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj to musi byc to!
    a właściwie, to jaka jest 'definicja' trufli? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wow , wygląda znakomicie !
    serniki to najlepsze ciacha ! ;) ten z pewnością przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobnie jak Magda, z braku okazji nigdy nie jadłam trufli. Patrząc na Twoje dzieło widzę, że trzeba to zmienić:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie lubię kajmaku, ale serniki kocham szczerą miłością :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To koniecznie spróbuj połączenia trufli z wiśniami. Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  10. oooooo tak:) sernik lubię:) nawet bardzooo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:
    http://www.the-chicken-chick.com/2013/04/clever-chicks-blog-hop-29-and-jewelry.html


    I hope you can make it!

    Cheers,
    Kathy Shea Mormino
    The Chicken Chick

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki serek twarogowy polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam ser z Piątnicy i dr. Oetkera :)

    OdpowiedzUsuń