środa, 3 kwietnia 2013

Chałwowiec

Jakiś czas temu w zeszycie mamy znalazłam kartkę z przepisem na ciasto z chałwą. Przy okazji Wielkanocy, razem z mamą przypomniałyśmy sobie o tym cieście i postanowiłam je upiec. Kartka z przepisem zniknęła w nieznanych okolicznościach, więc byłam zmuszona znaleźć przepis w Internecie. Pomocny okazał się blog Kasi. Chałwowca polecam oczywiście wielbicielom chałwy, choć myślę, że posmakuje każdemu :)


Składniki:
Ciasto: (blaszka 35x25)
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki pszennej,
3 budynie czekoladowe

Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy dodać proszek, mąkę i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec 30 min. w 160°C. Wystudzić. Górną część biszkoptu obskubać ze skórki. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa chałwowa:
2 budynie waniliowe,
1 kostka miękkiego masła,
3 szklanki mleka,
350 g chałwy waniliowej,

+ 50 g gorzkiej czekolady

Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć, porcjami dodawać budyń i zmiksować. Chałwę pokroić na kawałki i miksować, aż nabierze konsystencji masła. Dodać do masy budyniowej i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto (2/3 masy pomiędzy blaty, 1/3 masy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)


25 komentarzy:

  1. Ta masa chałwowa wygląda obłędnie kremowo... <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł bomba:) juz zacieram łapki, bo chałwę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto jest idealne dla mojego taty, on jest prawdziwym miłośnikiem chałwy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny dla mojej Mamy. Ona kocha takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo, to dopiero musi byc pyszne! Chalwa i jeszcze kakao...I idealne słodkie smaki w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe smaki w jednym kawałku ciasta! Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto i krem na budyniu to musi być rewelacyjny smak + ta chałwa

    OdpowiedzUsuń
  8. Chhalwe moge jesc kilogramami ;) ciasto znam, ale w innej wersji, a takiej z checia sprobuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam go! cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chałwowiec- tego jeszcze nie jadłam. A chałwę kocham. muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuję do mojego ciastowego notatnika :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. twoje chałwowe ciacho wygląda cudnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie :) Nigdy nie jadłam, więc z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie! Przyznam szczerze, że nigdy nie spotkałam się z takim ciastem, dlatego tym bardziej korci mnie, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ojejku, kradnę kawałek! bardzo chcę taki u siebie na talerzyku :)) zapiszę sobie przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam chałwę, to musiało być cudowne doznanie smakowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglada pysznie.
    Zapraszam do mnie - blog o odchudzaniu, cwiczeniach i zdrowym trybie życia. Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja chałwę lubię bardzo, więc w cieście zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany, to ciasto trzeba zrobić! Uwielbiam chałwę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kochani właśnie je skończyłam robić jest swietne i naprawde godne polecenia =]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie :) Wesołych Świąt! :) Pozdrawiam!

      Usuń