niedziela, 31 marca 2013

Babka Zeberka

Wielkanoc bez babki? Nie ma mowy :) Dzisiaj podaję przepis na babkę mojej Babci :) Pieczemy ją, od kiedy tylko pamiętam. Kilkanaście lat temu zajmowałam się jedynie mieszaniem mąki z proszkiem do pieczenia. Teraz piekę ją sama od początku do samego końca :)


Składniki: 
7 jajek,
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju roślinnego,
olejek waniliowy,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
+ łyżka ciemnego kakao

Jajka ubić z cukrem. Dodać oliwę, olejek, mąkę wymieszaną z proszkiem i wszystko dokładnie zmiksować. Połowę ciasta przelać do drugiej miski, dodać kakao i zmiksować. Łyżką przelewać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tworząc kleksy. Piec 45 min. w 175°C. Wystudzić.
Polewa: 
50 g gorzkiej czekolady,
5 łyżek śmietanki 12%

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Jeszcze płynną przelać na babkę.

10 komentarzy:

  1. Pyszności :) Wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie marmurkowa i cytrynowa. Bo babka musi być! Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno nie jadłam tradycyjnej zeberki, poproszę kawałek!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna baba ;) robiłam kiedyś zebrę ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, pyszności...
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna baba!:)
    Wesołych Świąt:D

    OdpowiedzUsuń
  7. taka baba musiała zachwycać na stole :)

    OdpowiedzUsuń