środa, 10 kwietnia 2013

Domowa granola z płatkami ryżowymi (do przygotowania w 10 min!)

Publikowałam już przepis na tradycyjną granolę z dodatkiem malin. Tym razem podaję przepis na granolę z płatkami ryżowymi. Smakuje mi chyba jeszcze bardziej, niż poprzednia, jaką przygotowałam. W dodatku wreszcie udało mi się upiec granolę, którą mogłam podzielić na dość duże kawałki. Zajęło mi to tylko 10 min., a efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :) Jeśli macie ochotę na pyszną, domową, chrupiącą granolę, koniecznie wypróbujcie ten przepis :)


Składniki: (duży słoik)
1,5 szklanki płatków ryżowych
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1/2 szklanki miodu,
3 łyżki cukru trzcinowego,
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Do rondelka dodać miód, cukier i masło orzechowe. Podgrzewać na ogniu aż do momentu rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. W misce wymieszać płatki i otręby,  następnie wszystko zmieszać z  jeszcze ciepłą masą miodowo-orzechową. Mieszankę wyłożyć do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko dociskając. Piec ok. 6 min. w 175°C. Wystudzić i poczekać, aż granola stwardnieje. Kiedy będzie wystarczająco twarda (ok. 30 min.), połamać na mniejsze kawałki. Dodać grubo posiekaną czekoladę.

Miłego dnia Kochani! :)

11 komentarzy:

  1. bomba! domowa najlepsza:) i taa czekolada:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z płatkami ryżowymi? Nie widziałam chyba nigdzie takiej^^ Muszę w końcu kiedyś skusić się na domową granolę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak do zrobienia w 10 minut, to już tym mnie kupiłaś :D Robienie granoli zawsze kojarzyło mi się z czymś pracochłonnym. No, to chyba dziś wiem, co mam w planach kulinarnych...

    OdpowiedzUsuń
  4. 10 minut? Ta granola musi być moja! :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. w sam raz dla wszystkich zabieganych! :D
    www.mybettermeals.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem absolutnie zakochana z domowej granoli :) Twoja wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  7. genialny i szybki pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mozna jakos zastapic masło orzechowe?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodać 2 łyżki miodu i 1 łyżke zwykłego masła

    OdpowiedzUsuń
  10. wyszła Ci ona taka chrupiąca czy jednak trochę klejąca od miodu? Marta

    OdpowiedzUsuń