wtorek, 9 kwietnia 2013

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe są jednymi z moich ulubionych. Lubię zjadać je popijając ulubioną herbatę. Ciasteczka, na które podaję Wam dzisiaj przepis, są tak dobre, że już planuję upieczenie ich w innej wersji smakowej :) Wanilia, cynamon... Nieograniczona ilość pomysłów :) Delikatne i kruche. W sam raz do popołudniowej kawy.



Składniki: (50-55 małych ciasteczek)
120 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 żołtko,
1 1/3 szklanki mąki,
1/4 szklanki kakao

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę oraz kakao i dobrze zmiksować. Uformować kulę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce 60 min. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część umieścić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować do grubości 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160°C (z termoobiegiem) ok. 10 min. Wystudzić.



10 komentarzy:

  1. O tak, kruche ciasteczka dobre zawsze i wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kakaowe motyli - śliczne są *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają perfekcyjnie :)
    pozdrawiam! (www.dead-alive-or-sweet.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ilekroć obiecuję sobie zrobić furę ciasteczek, zawsze pojawia się w głowie myśl "a może jednak ciasto, ciasteczka innym razem". I tak na święte nigdy... :<

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kruche ciasteczka:) ...do tego popołudniowa zielona herbatka.. Ehh.. bomba!:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. ile to jest 11/3 na gramy ?

    OdpowiedzUsuń