sobota, 30 marca 2013

Mini mazurki: tartaletki czekoladowo-karmelowe

Ciasta upieczone, tradycyjna sałatka warzywna gotowa, teraz czas na żurek. Zanim jednak zabiorę się za jego gotowanie, podam Wam przepis na tartaletki czekoladowo-karmelowe, które mogą pełnić rolę mini mazurków na Waszych wielkanocnych stołach :) Zainspirował mnie przepis z jednej z moich ulubionych książek ze słodkościami (Carla Bardi, Czekolada), której recenzja niebawem pojawi się na blogu :) 

Korzystając z okazji, chciałabym życzyć Wam zdrowych i spokojnych Świąt. I tradycyjnie - samych pyszności na wielkanocnych stołach! Żebyście nasycili się mazurkami aż do kolejnej Wielkanocy! :) 



Składniki: (16 tarteletek)
Ciasto: 
120 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 żołtko,
1 1/3 szklanki mąki,
1/4 szklanki kakao

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę oraz kakao i dobrze zmiksować. Uformować kulę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce 60 min. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część umieścić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować do grubości 5 mm. Szklanką wycinać koła. Metalowe foremki do tartalerek wyłożyć skrawkami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremek, docisnąć. Wyłożyć foremki z ciastem skrawkami papieru do pieczenia, obciążyć babeczki grochem/fasolą/ryżem. Piec 13 min. w 160°C, usunąć papier do pieczenia z obciążeniem i piec jeszcze 7 min. Wystudzić, wyciągnąć babeczki z foremek.

Nadzienie karmelowe:
250 g masy krówkowej (kajmaku)

Kajmak podgrzać w rondelku, jeszcze płynny przelać do babeczek. Odstawić na 45 min., aż masa zastygnie.

Polewa czekoladowa: 
80 ml śmietanki 12%,
100 g gorzkiej czekolady,
łyżka cukru (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Dosłodzić. Płynną przelać na babeczki. Schłodzić w temperaturze pokojowej. 

18 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie, super efekt!
    Tobie również wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W te piękne święta
    gdy Pan zmartwychwstanie
    życzę Wam
    smacznych jajek na śniadanie,
    żółtego kurczaczka, białego zająca
    i by te święta, trwały bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam sama tartaletek, ale w kawiarni zawsze chętnie je wybieram, są małe, apetyczne i na raz! ;)

    Tobie zdrowych, smacznych, wesołych i przepełnionych tym, co sobie zamarzysz :*

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być pyszne połączenie - jest czekolada, jest karmel, jest kruche ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mini mazurki mi się podobają! Są śliczne, takie urocze, ha! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze maleństwa z pysznym środkiem. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. tobie również Wesołych i pogodnych świat Wielkanocy !! ;*
    przepyszne mini mazurki ;) śliczne są !

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej! wyglądają przeslodko pysznie :) o wiele lepiej od zwyklego mazurka nawet, mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie piekłam mazurka, więc podkradnę Twoją babeczkę, nie masz nic przeciwko ? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, pewnie pycha!

    http://girls-trio.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. mm! Wyglądaja cudownie i pysznie! :)
    http://wejsciewprogikuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności :) chętnie spróbuję tych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń