poniedziałek, 11 lutego 2013

Aromatyczne pieczone ziemniaczki z bazylią

Od kiedy tylko pamiętam, lubiłam ziemniaczki z piekarnika, które robiła moja mama. Ziemniaczki, na które podaję dzisiaj przepis całkowicie odbiegają od nich w smaku, jednak są równie dobre. Świetnie sprawdzają się, jako dodatek do nuggetsów (widoczne na zdjęciu, koniecznie muszą podać Wam na nie przepis, lepszych nie jadłam!), czy jako samodzielna przekąska. 


Składniki:
ziemniaki,
słodka papryka,
suszona bazylia,
sól,
pieprz

Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 min. Podgotowane ciemniaki lekko opruszyć solą, papryką i bazylią. Przełożyć na kratkę, piec ok. 20-25 min. w 200°C z termoobiegiem.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Pieczone ziemniaczki są pycha! Kto by ich nie lubił? Twoja wersja bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczone ziemniaki to jedna z moich ulubionych form podania ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ziemniaczki z chrupiącą skórką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja odkąd pamiętam z kolei uwielbiam ziemniaki z kefirem, z patelni. Podsmażane.. Mm.. Z czasem Mama zaczęła je posypywać różnymi ziołami, czasami gotowymi, czasami własną mieszanką. Pycha! Obiad rezerwowy, zawsze smaczny i udany ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie chrupiące z dodatkiem ulubionych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ziemniaki zawsze kojarzą mi się z letnimi obiadami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie pieczone ziemniaki, chrupiące, posypane ulubionymi ziołami *.* i czekam na przepis na nuggetsy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pieczone ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze się sprawdzają, idealne, no i proste, czyli najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń