sobota, 29 grudnia 2012

Filety rybne po japońsku

Za rybami nie przepadam, nawet będąc na wakacjach nad morzem nie jadam ów specjału. Zdarza mi się zjeść łososia. I filety rybne, ale to już inna sprawa. Dzisiaj przedstawiam przepis na filety rybne po japońsku. Idealnie sprawdzą się jako przystawka w sylwestrowym menu. 

Filety:
2 filety rybne z pangi lub mintaja,
jajko,
mąka,
olej,
przyprawa do ryb, sól, pieprz

Filety pokroić na mniejsze części, przyprawić, obtoczyć w jajku i mące. Usmażyć. Odsączyć z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego.

Zalewa:
1 szklanka wody,
3 łyżki octu,
1 1/2 łyżki cukru,
11/2 łyżki ketchupu,
1 1/2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

Wszystkie produkty  umieścić w rondelku i zagotować.

Dodatkowo:
1 1/2 cebuli,
1 duży ogórek kiszony,
1/4 papryki

Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Wymieszać z przygotowaną wcześniej zalewą. Ryby przełożyć do pudełka, zalać zalewą. Przechowywać do kilku dni w lodówce.

Smacznego! :)



11 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukier, cebula, ryba w tym wszystkim... Ciekawe :D Widać, że kuchnia orientalna.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis- moi mężczyźni (brat i chłopak) już mi zakomunikowali, że mam to zrobić:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie smaki ;) dodaje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie wiem skad Ty czerpiesz inspiracje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja Mama co roku robi rybę po japońsku :) Pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a u mnie na blogu była niedawno, na Wigilii u mnie zagościła taka rybka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Ale pangi lepiej nie jesć, na serio ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o tym słyszałam, dlatego najczęściej kupuję mintaja :)

      Usuń
  9. Zalewa apetycznie się zanosi plus ogórek kiszony, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń