czwartek, 11 października 2012

Tort kajmakowo-kokosowy

Specjalny tort na specjalną okazję. Jeden z moich ulubionych. Podwójnie pyszny, bo podwójnie przełożony bitą śmietaną. Połączenie masy krówkowej i prażonych wiórków kokosowych jest dla mnie idealne. Polecam wszystkim tym, którzy lubią naprawdę słodkie wypieki.


Składniki:
Biszkopt: 
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao

Bita śmietana:
1l kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny,
50 ml mleka

Wierzch:
100-150 g wiórek kokosowych,
50-65 g masła,
3 łyżki cukru pudru,
1 puszka masy krówkowej.

Wykonanie: 
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Moja rada: Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie).
Bita śmietana: 2 łyżki żelatyny wsypać do 50 ml mleka. Poczekać 15 min., aż żelatyna napęcznieje, podgrzać na najmniejszym ogniu cały czas mieszając (podgrzewanie powinno trwać jak najkrócej), odstawić, żeby odrobinę przestygła, ale zachowała płynną konsystencję. Ubić na sztywno kremówkę, przesiać cukier puder i zmiksować. Dodać płynną żelatynę, ponownie zmiksować.
Wierzch: Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier puder. Cały czas mieszając, uprażyć wiórki na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masę krówkową przełożyć do rondelka, chwilę podgrzewać, co ułatwi rozprowadzenie jej na torcie. Lekko wystudzić.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dwa z nich przełożyć bitą śmietaną. W tym momencie tort wygląda tak: klik. Na całości, łącznie z bokami rozsmarować masę krówkową, następnie wszystko posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

19 komentarzy:

  1. Ach, boski! Musi byc faktycznie oblednie slodki.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno jest bardzo słodki, ale bardzo pyszny! chętnie bym zjadła spory kawałek, zasłodziła się i umierała z rozkoszy<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie pokazałaś go w przekroju. Jestem bardzo go ciekawa;)


    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdążyłam zrobić zdjęcie, zanim pokryłam go kajmakiem i posypką :) http://i50.tinypic.com/2dsnswx.jpg

      Usuń
  4. Jaki cudny! :) Takie torty to dotychczas widziałam tylko w cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, szkoda że nie ma zdjęcia przekroju, ale pewnie bym sie zasłodziła mega:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Fakt, szkoda, że nie ma zdjęcia przekrojonego, ale i tak połączenie kajmaku z kokosem bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort full wypas :) Gdyby moja przyjaciółka mogła jeść normalną mąkę to zrobiłabym jej taki na imieniny, ale niestety będę się musiała postarać o coś bezglutenowego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie!!! Boskie smaki!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. moja babcia robiła smażone :) ale to też niezapomniany smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aale pyszny! raj dla podniebienia!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest północ, a teraz mi się marzy kawałek takiego tortu, no dobrze, może dwa kawałki ;) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. szkoda, że nie ma zdjęcia środka, chociaż z drugiej strony może to i lepiej, bo chyba musiałabym od razu coś zjeść.

    OdpowiedzUsuń