Tak właśnie wygląda moje przygotowywanie się do matury, którą zaczynam już w najbliższy poniedziałek. Piekę tartaletki... Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - trochę przyjemniej uczy się po zjedzeniu takiego ciacha :)
Z tartaletkami na słodko pierwszy raz miałam do czynienia w ubiegłe wakacje. Zdążyłam zrobić je tylko raz, ze względu na pracę wakacyjną, a później brak świeżych owoców. Od tamtego czasu z niecierpliwością wyczekiwałam świeżych owoców. W końcu są - waniliowe tartaletki z malinami. Są genialne! Dawno nie jadłam czegoś równie dobrego :)
Składniki: (5 tartaletek)
Kruche ciasto:
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody,
170 g mąki pszennej,
50 g cukru,
szczypta soli,
120 g zimnego posiekanego masła
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Ciasto zagnieść dłońmi. Owinąć srebrną folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 min. Foremki nasmarować masłem, wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 18 min. w 175°C z termoobiegiem.
Masa śmietankowa:
2 duże jajka,
180 g kwaśnej śmietany 18%,
100 g jogurtu greckiego,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
100 g cukru,
1,5 łyżki mąki pszennej,
+ maliny
Wszystkie składniki zmiksować. Masę przelać na podpieczone spody (mogą być ciepłe). Dodać maliny (ilość według uznania). Piec ok. 20 min. w 175°C z termoobiegiem.
Wspaniałe ,zastanawia mnie tylko dodatek kakao w cieście?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga, z kakaem robiłam ostatnim razem i zapomniałam usunąć, kiedy kopiowałam przepis na kruche ciasto :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie <3
OdpowiedzUsuńjakieś doładowanie musi być i tym samym odprężenie w formie wypiekania w kuchni :) tartaletki cudnie wyglądają! aż stęskniłam się znowu za malinami!
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńprzepis do wypróbowania!:) mam jeszcze maliny w zamrażalce:D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują!:)
OdpowiedzUsuńNo, teraz to już na pewno nie schudnę ... ;) Chętnie skorzystam z przepisu, bo tartaletki wyglądają obłędnie ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńcudo, biało - malinowe cudo.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, na pewno wypróbuję ten przepis, nie zdołam się im oprzeć!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Kasia - www.fitnessie.blogspot.com
Wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła do kawki :)!
Czy ciasto na 5 tartaletek wystarczy do zapełnienia jednej tarty o średnicy ok 20 cm??
OdpowiedzUsuńBo bardzo kusi mnie przepis a nie mam takich malutkich :(
Pozdrawiam serdecznie, Klaudia :)
Proponuję zmienić proporcje ciasta:
Usuń1 żółtko,
3 łyżki zimnej wody,
200 g mąki pszennej,
60 g cukru,
szczypta soli,
140 g zimnego posiekanego masła
Masy śmietankowej wystarczy na pewno :)
Jednak wystarczy z podanych w poście składników na jedną dużą tartę, sprawdzone.
UsuńPiekłam ostatnio coś bardzo podobnego, tylko z brązowym masłem. Twój przepis też muszę sprawdzić, bo wyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuń