piątek, 27 grudnia 2013

Kremowa kostka z mascarpone (bez pieczenia)

Coś dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem lub najzwyczajniej w świecie nie posiadają piekarnika. Przepyszne ciasto, niezwykle kremowe z czekoladowo-orzechową masą z serka mascarpone. Białka, które pozostaną można wykorzystać do upieczenia bezy lub zamrozić je i zużyć przy okazji. Ciasto upiekłam przy okazji Bożego Narodzenie i z pewnością jeszcze nie raz do niego powrócę. Polecam!


Składniki: 
2 duże opakowania herbatników (razem ok. 500 g),
2 szklanki mleka,
6 żółtek,
1 szklanka kremówki,
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
150 g cukru,
1 pełna łyżka mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g masła

Żółtka, mąkę i 1/2 szklanki mleka wymieszać tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietankę, zagotować. Dodać wcześniej wymieszane żółtka z mlekiem i mąką. Zamieszać, zagotować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło zmiksować, łyżką dodawać dobrze wystudzoną masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć pozostałą masę. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. 

Krem z mascarpone:
250 g mascarpone,
4 pełne łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella),
kilka kostek startej gorzkiej czekolady

Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę zetrzeć. Przełożyć na ostatnią warstwę herbatników i posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

12 komentarzy:

  1. Ja akurat piec uwielbiam, ale w razie jago awarii czy podczas pieczenia w innym miejscu taka alternatywa zawsze może się przydać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie proste ciasto, coś w rodzaju sernika bez pieczenia, a dla smakoszy mascarpone to raj dla podniebienia!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe, kremowe ciastko ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się bardzo obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam zapytać czy masę podaną w tym przepisie można zastąpić gotowym budyniem ugotowanym na mleku, a potem zmiksowanym z masłem? Wyjdzie tak samo gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, oczywiście, ale ciasto zmieni wtedy odrobinę smak. Domowy budyń smakuje trochę inaczej, niż kupny. Proponuję dodać odrobinę mniej mleka, niż jest to podane na opakowaniu.

      Usuń
  6. Witam,jutro biorę się za robienie tego cuda,ale nie wiem na jakich wymiarach blachy je zrobić?

    OdpowiedzUsuń