Coś dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem lub najzwyczajniej w świecie nie posiadają piekarnika. Przepyszne ciasto, niezwykle kremowe z czekoladowo-orzechową masą z serka mascarpone. Białka, które pozostaną można wykorzystać do upieczenia bezy lub zamrozić je i zużyć przy okazji. Ciasto upiekłam przy okazji Bożego Narodzenie i z pewnością jeszcze nie raz do niego powrócę. Polecam!
Składniki:
2 duże opakowania herbatników (razem ok. 500 g),
2 szklanki mleka,
6 żółtek,
1 szklanka kremówki,
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
150 g cukru,
1 pełna łyżka mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g masła
Żółtka, mąkę i 1/2 szklanki mleka wymieszać tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietankę, zagotować. Dodać wcześniej wymieszane żółtka z mlekiem i mąką. Zamieszać, zagotować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło zmiksować, łyżką dodawać dobrze wystudzoną masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć pozostałą masę. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
Krem z mascarpone:
250 g mascarpone,
4 pełne łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella),
kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę zetrzeć. Przełożyć na ostatnią warstwę herbatników i posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smakowitości, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJa akurat piec uwielbiam, ale w razie jago awarii czy podczas pieczenia w innym miejscu taka alternatywa zawsze może się przydać ;)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie proste ciasto, coś w rodzaju sernika bez pieczenia, a dla smakoszy mascarpone to raj dla podniebienia!;)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciasteczko))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, kremowe ciastko ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńzapowiada się bardzo obiecująco:)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie kremowe :)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać czy masę podaną w tym przepisie można zastąpić gotowym budyniem ugotowanym na mleku, a potem zmiksowanym z masłem? Wyjdzie tak samo gęste?
OdpowiedzUsuńMożna, oczywiście, ale ciasto zmieni wtedy odrobinę smak. Domowy budyń smakuje trochę inaczej, niż kupny. Proponuję dodać odrobinę mniej mleka, niż jest to podane na opakowaniu.
UsuńWitam,jutro biorę się za robienie tego cuda,ale nie wiem na jakich wymiarach blachy je zrobić?
OdpowiedzUsuń25x23 :) Udanych "wypieków"! :)
UsuńW sumie takie ciasto bez pieczenia to bardzo fajna opcja i na pewno jest z nią o wiele mniej pracy. Ja za to bardzo lubię korzystać z przepisów https://basiazsercem.pl/ ponieważ zdaję sobie sprawę jak bardzo dobre są dania mączne. Dlatego również całą moja rodzina się nimi zajada.
OdpowiedzUsuńSuper mi pasuje
OdpowiedzUsuń