poniedziałek, 7 października 2013

Otrębowe placuszki z pestkami dyni i słonecznika

Zdrowy tryb życia, a co za tym idzie codzienne treningi i racjonalne odżywianie powoli staje się moją obsesją, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. W posiłkach staram się przemycać składniki, które mają pozytywny wpływ na mój organizm. Tradycyjne naleśniki zamieniłam dziś na otrębowe placuszki z dodatkiem pestek dyni i słonecznika. Podałam je z jogurtem naturalnym i domowymi wiśniami w syropie.


Składniki: (5 dość dużych placuszków)
1/2 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki mleka,
1 małe jajko,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego + 1/2 łyżeczki do posmarowania patelni.
2 łyżeczki stewii w proszku,
1 płaska łyżka pestek dyni,
1 płaska łyżka pestek słonecznika

Do podania:
jogurt naturalny,
wiśnie lub inne owoce

Wszystkie składniki z wyjątkiem pestek zmiksować. Dodać pestki, wymieszać. Odstawić na 5 min. Dobrze rozgrzać patelnię, za pomocą ręcznika papierowego natłuścić odrobiną oleju. Łyżką formować placuszki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.



PS. Zachęcam do aktywnego spędzania wolnego czasu :) Każdy trening, to 100% więcej energii! Warto zrobić coś dla siebie :)


4 komentarze:

  1. Przestraszyłam się słowa 'obsesja', bo od tego słowa wbrew pozorom dość blisko to tej negatywnej strony zdrowego trybu życia, który jest ostatnio taki modny i tyle się o nim mówi, pisze, czyta i ogląda. Ja wychodzę z założenia, że tak trzeba się starać po prostu żyć, nie dorabiając do tego ideologii:)

    Te placuszki są takie cieniutkie i delikatne... zrobiłabym z nich mini płaskie kanapeczki;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie, w moim przypadku nie nabiera to negatywnego znaczenia :) Lubię to i trzymam się już tego od około roku :) Chociaż z treningów musiałam na jakiś czas zrezygnować :)

      Usuń
  2. jak owsiane to już je uwielbiam! świetne są i przepysznie je podałaś ;D

    OdpowiedzUsuń