czwartek, 22 sierpnia 2013

Cynamonowe muffiny z malinami i owsiano-migdałową kruszonką

Wiecie doskonale, że często piekę muffinki. Ostatnio mam małą fazę na babeczki z dodatkiem owoców i kruszonki. Dzisiaj stawiam na maliny i migdałowo-owsianą kruszonkę. Uwielbiam połączenie malin i cynamonu. Jeśli jeszcze nie łączyliście ich razem, spróbujcie koniecznie, bo warto. 



Składniki: (12 babeczek)
2 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
2,5 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
300 g malin świeżych lub mrożonych wcześniej rozmrożonych

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać cukier, zamieszać. W osobnej misce rozbić jajko, dodać mleko, olej i wszystko razem wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Za pomocą łyżki zamieszać kilkoma energicznymi ruchami. Formę do pieczenia muffin lekko przesmarować tłuszczem (olej lub masło). Każdy dołek wypełnić ciastem, następnie dodać maliny i posypać kruszonką. Piec ok. 20 min. w 175 st. 

Kruszonka:
4 łyżki mąki,
1 łyżka cukru,
1 łyżka miodu,
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
4 łyżeczki masła,
1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę.



15 komentarzy:

  1. twoje muffiny jak zwykle śliczne, a do tego pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popatrzyłam na Twoje muffinki i moje śniadanie jakoś posmutniało, bo chciałoby być taką muffinką a zdecydowanie nie jest! Wpsaniałe i do tego na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. biorę w ciemno wszystko co z cynamonem! :) są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że malin z cynamonem jeszcze nie łączyłam, ale chętnie wypróbuję :) Muffiny z taką kruszonką, mmmm... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne! MNIAM! Na pewno spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj cudne! tyle pyszności w jednym maleństwie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też bardzo lubię łączyć cynamon z malinami :) Pysznie wyglądają Twoje babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję przepis. Na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie wsadziłam do pieca....ale bez malin (brakło w sklepie) tylko z brzoskwiniami
    .

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekam na wiadomość, czy się udały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wybitne polecam :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. O mamo :-) przepisy apetyczny do potęgi! Jestem wielką fanką wszelkich muffinek i żałuję że znalazłam go gdy sezon na maliny minął... ale nic straconego :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie lubię cynamonu, więc połączę maliny z imbirem lub kardamonem, bo przepis kuszący - pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń