sobota, 1 czerwca 2013

Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Całą zimę odliczałam dni do lata. Brakowało mi słońca, ciepła, narzekania na zbyt wysoką temperaturę, spacerów, brakowało mi ulubionych świeżych owoców i ciasta drożdżowego. Lato, to pora roku najbardziej sprzyjająca pieczeniu. Uwielbiam ciasta z ogromną ilością świeżych owoców :) Dzisiejszy przepis powtarzam każdego lata aż do znudzenia. Nic nie poradzę na to, że to najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam :)

Dzisiaj przedstawiam wersję z rabarbarem. To ciasto piekłam też z truskawkami, śliwkami i porzeczką. Każde smakowało równie dobrze :)


Składniki:
100 g świeżych pokruszonych drożdży,
1 szklanka cukru,
4 rozmącone jajka,
1/2 szklanki mleka,
4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka oleju roślinnego,
+ 1/2 kg obranego i pokrojonego rabarbaru

Wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności wsypać do dużej miski. Nie mieszać! Na całą noc wstawić do lodówki. Rano zamieszać, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ułożyć rabarbar, lekko dociskając. Posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika, włączyć go dopiero, kiedy ciasto znajdzie się w środku. Piec ok. 45 min. w 180°C (z termoobiegiem). 

Kruszonka:
100 g schłodzonego masła,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki krupczatki,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 żółtko

Składniki posiekać w misce nożem, następnie zagnieść dłońmi kruszonkę. 

Udanych wypieków! :)

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie przepadałam za tym ciastem, takim zwykłym z owocami wydawało mi się mdłe i nijakie. Zmieniam zdanie i oczekuję na lato!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto drożdżowe jest najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zazwyczaj do ciasta dodaje się masło, a tu proszę olej - podoba mi się to. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie :) Oczami wyobraźni widzę tą kwaskowatość rabarbaru, przełamaną słodkim smakiem kruszonki !

    OdpowiedzUsuń
  5. już dawno nie jadłam takiego pysznego drożdżowego ciacha, mniam !! zkruszonką najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :> Zmobilizowałaś mnie do upieczenia jakiegoś drożdżowego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super słodyczowo. słodko na dzień dziecka! w sam raz :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak drożdżowe wypieki! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że przepisy na ciasta z rabarbarem zalały blogi kulinarne :) I Dobrze, bo bardzo je lubię! A wersja drożdżowa - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kurcze u nas w domu zawsze takie było...wspomnien cza, super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaintrygował mnie ten przepis, drożdżowe bez wyrabiania :) Tylko mój prototypowy piekarnik nie ma termoobiegu, do ilu zwiększyć temperaturę? do 200?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zwiększyć temperaturę do 190 st. Zawsze można potrzymać w piekarniku ciasto chwilę dłużej :)

      Usuń