poniedziałek, 25 marca 2013

Ciasteczka z kleiku ryżowego z płatkami owsianymi


Piekłam już kokosanki na bazie kleiku ryżowego, przyszła kolej na kolejne jego wykorzystanie. Tym razem trafia do czekoladowych ciasteczek z dodatkiem płatków owsianym. Efekt? Przepyszne, chrupiące ciasteczka, na które może pozwolić sobie nawet ktoś będący na diecie. 


Składniki: (50 małych ciasteczek)
300 g kleiku ryżowego,
150 g masła,
2/3 szklanki cukru trzcinowego,
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
2 łyżeczki ciemnego kakao


Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kleik ryżowy i kakao, zmiksować. Dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia, połączyć składniki. Dodać jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Z masy formować kulki (1 łyżeczka = 1 ciastko), spłaszczyć dłońmi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min. w 175°C (z termoobiegiem). Wystudzić.



17 komentarzy:

  1. Póki co smak kleiku poznałam tylko w wersji mlecznej zupki :) Podoba mi się jednak ten pomysł z ciasteczkami, bo wyglądają tak krucho i delikatnie. Na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka z kleiku ryżowego? ten swiat nigdy nie przestanie mnie zadziwiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Tobie już wiem co zrobię z pozostałym kleikiem, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie a jak czytam skład to już całkiem do mnie przemawiają :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku, jejku, są cudowne! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kleik ryżowy jest smaczny, więc w formie ciasteczek nie może być gorszy! Przepis biorę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo kusząco i niewinnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa opcja ciasteczek! Porywam jedno :) wyglądają idealnie krucho, i tak zdrowo, świeżo... lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczesz chyba najlepsze ciasteczka w całej blogsferze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie fajne ! akurat mam kleik ,może zrobię te pyszne ciacha ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. nie mogłabym się im oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak sobie pomyślałam, że upiekę dziś z Moim S jakieś ciasteczka, skąd przepis? Kto jest mi największą znaną ciastkarą? CrispyBiscuits oczywiście. Ciasteczka wyglądają fenomenalnie i wszystkie składniki mam w domu :) Także będzie dziś ciasteczkowo. Ten cukier, którego użyłaś to Dark Muscovado? Bo takie brązowiutkie, myślałam, że z czekoladą :)

    P.S. zapraszam do siebie na muffinkowy konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przeczytałam jeszcze raz post i chyba Ci się zjadło kakao w składnikach i opisie - ale bez stresu mnie też się to często zdarza :) Efekt publikacji nocnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że tak myślisz :) Przepis poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  14. wyglądają super, i smakują przepysznie :) my zrobiliśmy podobne, jednak nie wyglądały tak cudownie

    OdpowiedzUsuń