poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto z jagodami


Weekend minął mi pod znakiem słodkich wypieków. Były ciastka z czekoladą i masłem orzechowym, jest i ciasto, które choć nie wymaga dużo pracy, jest przepyszne. Z niecierpliwością czekałam na efekt końcowy. A choć z piekarnika unosił się piękny zapach, miałam spore obawy, że moja babka okaże się kompletną tragedią. Przepis powstawał podczas przygotowywania ciasta i jest kolejnym dowodem na to, że w kuchni wcale nie potrzeba gotowych receptur i warto ryzykować. Bardzo wilgotna, ale zarazem delikatna, puszysta, waniliowa babka z dodatkiem jagód, to połączenie, które posmakuje każdemu. 


Składniki: 
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 jajka,
1/2 szklanki oleju roślnnego,
4 łyżki gęstej śmietany (ewentualnie jogurt grecki),
1 łyżeczka olejku waniliowego,
jagody (mrożone najpierw trzeba rozmrozić)

Wszystkie składniki zmiksować z wyjątkiem jagód. Rozmrożone jagody dodać do ciasta (bez soku, który puściły) i bardzo lekko zamieszać, tak tylko, by jagody znajdowały się mniej więcej w całym cieście. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec w 175°C (z termoobiegiem) ok. 50-55 min. (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić, a następnie posypać cukrem pudrem/pulukrować lub podawać bez żadych dodatków.



23 komentarze:

  1. A wiesz, że takie ciasto często robiła moja mama, gdy byłam młodsza? :) I to moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, wygląda pysznie! Tak trochę wakacyjnie mi się kojarzy, bo to wtedy królują owocowe ciasta :) Nie powiem, tęsknię już za latem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też... Ale wystarczy mi przynajmniej maj :)

      Usuń
  3. poproszę taki kawałek do porannej kawki :) pasowałby idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jagody teraz?!??!?!:O ty niedobra;) skąd ja wezmę jagody buuuuu a tak mi się chce takiego letniego ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz można się jedynie ratować mrożonkami :)

      Usuń
  5. Twoje ciasta zawsze trafiają w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie i pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jagody w lutym *.* czemu ja nie zamroziłam ani jednej??? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu ja nie zamroziłam ich więcej? :(

      Usuń
  8. wiesz? zazdroszczę Ci tego ciasta! Że je masz, możesz jeść.. ach^^

    OdpowiedzUsuń
  9. to ciacho jest super ! , brakuje mi teraz jagód ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne rozwiązanie, to mrożonki :) Z tego, co się orientuję, można kupić jagody :)

      Usuń
  10. ciasto wygląda świetnie, narobiłaś mi smaka na świeże jagody:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lata trzeba jeszcze trochę poczekać, niestety...

      Usuń
  11. oj mi też smaka na jagody narobiłaś i to wielkiego !

    OdpowiedzUsuń
  12. Jagody.... narobiłaś mi ochoty i to ogromnej... Podzielisz się tym ciastem ? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jagódki! :D Mam zamrożone, więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam przepis z drobną modyfikacją (Kasia, zamiast oleju) do moich fioletowych babeczek. I bardzo dziękuję, bo ciasto jest naprawdę genialne, wilgotne i przepyszne. W dowolnej kolejności. :)

    A babeczki tutaj: http://grykuchenne.wordpress.com/2013/02/10/babeczki-z-jagodami/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdził :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  15. Przepis spisałam, wypróbowałam i nie mogłam ponownie tu trafić :) Placuszek wyszedł fantastyczny! Wszystko tak jak opisałaś :) To już mój ulubiony przepis na ciasto z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cieszę się, że znów tu trafiłaś i że ciasto się udało :)

    OdpowiedzUsuń