sobota, 19 stycznia 2013

Domowe pierogi ruskie z... Ukrainy :)

Co ciekawe, pierogi ruskie mylnie kojarzymy z Rosją. Jak się okazuje są one specjałem pochodzącym z Ukrainy, powszechnie znanym i lubianym w Polsce. Zatem skąd ich nazwa? Z Rusi Czerwonej :) Zagadka rozwiązana :) Namówione przez tatę, który uwielbia pierogi ruskie, razem z mamą zabrałyśmy się za lepienie. Przepis powtarzamy od lat. Pewnie większość z Was przygotowuje je według podobnej receptury. Farsz serowo-ziemniaczany zamknięty w delikatnym cieście można podawać zarówno ze skwarkami, smażoną cebulką, czy śmietaną. Zwykle do farszu dodaje się również posiekaną cabulkę i skrawki, my je jednak pomijamy. Jaka jest Wasza ulubiona wersja ruskich pierożków?


Składniki:
Farsz:
200 g sera twarogowego,
150 g ugotowanych ziemniaków,
sól, pieprz

Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dokładnie połączyć składniki. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody,
szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatać do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto do grubości 2 mm. Wykrawać koła za pomocą szklanki z cienką ścianką. Na środek koła nałożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi pierożka. Gotować w osolonym wrzątku do miękkości, ok 5 min. Podawać ze skwarkami i cebulką lub śmietaną.

Smacznego!

Na zdjęciach pierogi jeszcze przed gotowaniem :)

9 komentarzy:

  1. nie przepadam aż tak za ruskimi, wolę na słodko z samym twarogiem :)
    ale wyszły Wam piękne! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, są dobre, ale podobnie jak Ty wolę wersję na słodko :)

      Usuń
  2. To moje ulubione pierogi... od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ruskie to moje ulubione danie od maleńkości:) u mnie zawsze dodaje się podsmażoną cebulkę do środka, a najchętniej jem je odpiekane i chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, z cukrem i masełkiem zawsze u mnie, Twoje...poproszę o wysyłkę do Sosnowca;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja do farszu zawsze dodaje jeszcze pieprz ziołowy :) Wtedy są smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  6. a u mnie do farszu dodaje się jeszcze cebulkę i skwarki..:)
    Też uwielbiam ruskie..;)
    Ale zawsze myślałam, że z Rosji..:O

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog :))
    Ciekawy post ;] Podoba mi się !!!
    Życzę miłego weekendu.

    Zapraszam również do mnie :)
    I na moją stronę https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Za polubienie byłabym ogromnie wdzięczna !

    OdpowiedzUsuń
  8. to są moje ulubione pierogi:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń