środa, 19 grudnia 2012

Wigilijne uszka z grzybami

Boże Narodzenie kojarzy mi się z barszczem. Barszcz - z uszkami. W tym roku zamieniam sklepowe uszka na o niebo lepsze uszka domowe. Ich smaku nie próbuję nawet porównywać. Moja propozycja, to wersja z grzybami, jeśli macie ochotę, dodajcie również kapustę.



Składniki: (85 dużych uszek)
Ciasto: 
0,5 kg mąki,
1 jajko,
duża szczypta soli,
łyżka oleju,
woda.

Farsz:
150 g suszonych grzybów,
2 małe cebule,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz.

Wykonanie:
Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Gotować 20 min. w wodzie, w której się moczyły. Przestudzić i pokroić. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju, następnie dodać grzyby, chwilę smażyć. Dobrze doprawić solą i pieprzem. 
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól, olej i niewielką ilość wody. Podczas wyrabiania ciasta dolewać wodę, pamiętając, że ciasto nie może się lepić. Ciasto rozwałkować, jak na pierogi, szklanką wycinać kółka. Nałożyć farsz, zwinąć, jak pieroga, a następnie połączyć jego brzegi. Gotować w osolonej wodzie ok. 2 min. Po wystygnięciu można zamrozić uszka. Jeszcze zamrożone wrzucić do wrzątku i chwilę gotować. Podawać z barszczem.

5 komentarzy:

  1. och ach och ach! kochammmmmm uszka z barszczykiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Wyjadam zanim wylądują w barszczu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na uszka właśnie czekam cały rok :D One i czerwony barszcz - ulubiona wigilijna potrawa :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też będę chyba robić uszka , super ci wyszły ,może zrobie z podobnego przepisu ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ważne czy z samymi grzybami, czy z grzybami i kapustą i tak uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń