czwartek, 20 grudnia 2012

Ciasto miodowe z masą z kaszy manna

Miodownik, Stefanka... A u mnie po prostu ciasto miodowe. Miodowe blaty piekłam już kiedyś robiąc popularną krówkę. To jedne z moich ulubionych spodów. Samą waniliową masę mogłabym wyjadać jeszcze ciepłą, jest naprawdę dobra. Przepis dość pracochłonny, ale warty poświęconego czasu i pracy. Znaleziony u Asika podczas wielkich poszukiwań przepisów na ciasta miodowe :)



Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej,
100 g mąki pełnoziarnistej*
3/4 szklanki cukru,
200 g masła,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,

* mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą mąką pszenną

Masa: 
1 litr mleka,
3/4 szklanki cukru,
200 g masła,
1 cukier wanilinowy,
10 łyżek kaszy manna

Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać ze sodą i dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, a każdą z nich rozwałkować na wymiar blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy blat piec 18 min. w 180°C. 
Masa: W rondelku zagotować mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Cały czas mieszając, dodać kaszę manna. Gotować, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszać. Wystudzić, a następnie przełożyć masą miodowe blaty. Gotowe ciasto polać polewą i posypać dowolnymi dodatkami (u mnie uprażone orzeszki archaidowe)

Polewa:
4 łyżki masła,
4 łyżki mleka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki ciemnego kakao.

Masło rozpuścić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.

Ciasto należy przygotować przynajmniej na dobę przed podaniem (blaty muszą zdążyć zmięknąć) i przechowywać w lodówce. 


18 komentarzy:

  1. u mnie mówimy na ten specjał Czeski :)uwielbiam go i nie wyobrażam sobie bez niego świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam i bardzo lubię :-)
    Śliczne te zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna marzy mi się to ciasto!:) nigdy nie jadłam takiego. Wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak szczerze to nigdy nie lubiłam tego ciasta, ale moja mama nie robiła nigdy z czekolada i orzeszkami. Twoją wersję bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. UWIELBIAM to ciasto! Moja ciocia takie robi i jest w tym mistrzynią! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie to miodownik, pyszne, świąteczne ciasto, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znów nasze smaki się pokrywają. ;) U mnie nazywany 'przekładańcem' -> http://www.inspirowanesmakiem.pl/2012/11/przekladaniec-grecki/

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie też miodownik, i uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zastanawiałam się nad nowością na Swięta i oto znalazłam!!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Miodownika ani Stefanka nigdy jeszcze nie próbowałam. Jeśli jednak zmakują tak dobrze jak wygląda Twoje ciasto na zdjęciach to muszą być pyszne:) Ciasto z miodem, masa z kaszą manną i polewa czekoladowa- Przepyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się u Ciebie prezentuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy możesz podać rozmiar blachy ?
    Z góry dziękuje
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  13. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem. Zawsze szukałam dobrego przepisu na miodownik, ale że korzystałam już z Twoich przepisów wiem, że i to ciasto wyjdzie pyszne :)
    Na święta oprócz fal dunaju z jabłkami będzie miodownik :)
    Dzięki wielkie i wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń