piątek, 16 listopada 2012

Pełnoziarniste Milka Muffins

Jeśli spodziewam się gości, a między jedynymi zajęciami, a drugimi mam godzinę na upieczenie "czegoś" słodkiego, piekę muffinki. Do moich imieninowych śmietankowych muffinek dodałam Milkę toffee wholenut (uprzedzam, naprawdę ciężko upiec te muffinki nie zjadając przy tym połowy tabliczki czekolady!). 





Składniki: 
1 szklanka mąki żytniej,
1 szklanka mąki pszennej,
2/3 szklanki brązowego cukru,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
1/2 szklanki mleka,
1,5 łyżeczki olejku śmietankowego,
1/2 dużej tabliczki Milki toffee wholenut (1 kawałek czekolady przekrojony na dwie części).

Wykonanie: 
Przesiać mąkę, proszek i sodę. Wymieszać. Dodać cukier, zamieszać. W osobnym naczyniu połączyć jajka, olej, mleko i olejek. Składniki mokre przelać do suchych. Połączyć składniki za pomocą łyżki. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich wlać łyżkę ciasta, ułożyć kilka kawałków pokrojonej czekolady, pokryć kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu ułożyć jeszcze trochę czekolady. Piec 20 min. w temp. 180°C z termoobiegiem, ok. 25 min. bez termoobiegu.





14 komentarzy:

  1. jaka piękna milka, nie spotkałam takiej. To muffinki muszą być super pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki z niespodzianka w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta wyłażąca czekolada, omg! *.*
    Też zawsze piekę muffinki na szybko, to najlepsze ciacha dla niespodziewanych gości.

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne:)
    z milką nie mogły nie wyjść:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny z Milką? Nieźle, nieźle :)
    Wyglądają idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze! to musi być przepyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z czekoladą są pycha :) A ta wygląda wyjątkowo smakowicie, muszę chyba zapolować w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja bym chyba nie wytrzymała i zjadła tę czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pewnie szkoda byłoby mi dodawać tą czekoladę do babeczek i zniknęłaby wcześniej :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. o jakie muffinki , jak słodko ! super przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie piekłam jeszcze muffinek z mąką żytnią. Twoje wyglądają tak apetycznie, że chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ostatnio wszystkie czekolady które dostaję zostawiam do wypieków, ale takiej milce to nie byłabym w stanie się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń