wtorek, 5 lipca 2016

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Zasada w mojej kuchni jest prosta - nigdy nie używam gotowych fixów. Chemii w jedzeniu unikam, jak ognia, dlatego sos pieczarkowy do pulpecików przygotowuję sama. To nic skomplikowanego, dlatego Was również do tego zachęcam.


Składniki:
700 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego, ale można wybrać drobiowe lub mieszane),
250 g pieczarek,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
ostra papryka,
słodka papryka,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
majeranek,
olej rzepakowy do smażenia,
2 łyżki mąki + 300 ml zimnej wody

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miski i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać przyprawy: ok. 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, 2 łyżeczki majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wszystyko dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować kuleczki, smażyć z każdej strony do zarumienienia. Na osobnej patelni podsmażyć na odrobinie oleju wcześniej umyte i pokrojone pieczarki (ja ich nie obieram). Usmażone pieczarki wraz z sokami, które puściły przesypać do usmażonych pulpecików. Całość zalać wodą tak, aby pulpeciki znajdowały się pod jej powierzchnią, zagotować. Mąkę dokładnie rozpuścić w 300 ml zimnej wody (najłatwiej zrobić to potrząsając zamkniętym słoikiem lub shakerem). Rozpuszczoną mąkę dodać do mięsa z pieczarkami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Tak przygotownay sos zagotować i doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.

4 komentarze: