wtorek, 5 lipca 2016

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Zasada w mojej kuchni jest prosta - nigdy nie używam gotowych fixów. Chemii w jedzeniu unikam, jak ognia, dlatego sos pieczarkowy do pulpecików przygotowuję sama. To nic skomplikowanego, dlatego Was również do tego zachęcam.


Składniki:
700 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego, ale można wybrać drobiowe lub mieszane),
250 g pieczarek,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
ostra papryka,
słodka papryka,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
majeranek,
olej rzepakowy do smażenia,
2 łyżki mąki + 300 ml zimnej wody

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miski i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać przyprawy: ok. 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, 2 łyżeczki majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wszystyko dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować kuleczki, smażyć z każdej strony do zarumienienia. Na osobnej patelni podsmażyć na odrobinie oleju wcześniej umyte i pokrojone pieczarki (ja ich nie obieram). Usmażone pieczarki wraz z sokami, które puściły przesypać do usmażonych pulpecików. Całość zalać wodą tak, aby pulpeciki znajdowały się pod jej powierzchnią, zagotować. Mąkę dokładnie rozpuścić w 300 ml zimnej wody (najłatwiej zrobić to potrząsając zamkniętym słoikiem lub shakerem). Rozpuszczoną mąkę dodać do mięsa z pieczarkami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Tak przygotownay sos zagotować i doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.

11 komentarzy:

  1. takimi to można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba każdy lubi takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Na pewno będę chciał skorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  4. I'm delighted to stumble upon this wonderful recipe on your blog! These Pulpeciki w Sosie Pieczarkowym look absolutely scrumptious, and I can't wait to try making them myself.
    promocodehq

    OdpowiedzUsuń
  5. I appreciate how you've provided clear instructions and mouthwatering photos to guide us through the cooking process. It's always helpful to have a visual reference when trying out a new recipe.
    frugalishness

    OdpowiedzUsuń
  6. "I just stumbled upon this blog, and I'm blown away by the writing style and the depth of information provided. It's a must-read for anyone seeking knowledge."
    asus student discount

    OdpowiedzUsuń
  7. "The author's commitment to quality over quantity is evident. I appreciate that they prioritize delivering meaningful content."
    Uline Free Gifts

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lotus Biscoff Biscuits make every break a treat with their distinctive caramelized flavor and delightful crunch. Perfect with coffee, tea, or as a quick snack, these biscuits add a touch of indulgence to any moment. Enjoy a simple pleasure that’s deliciously unique and perfect for your break time.

    OdpowiedzUsuń