piątek, 26 grudnia 2014

Sernik kokosowy

Święta, święta i po świętach. No cóż, to co dobre, szybko się kończy. Jak zawsze na naszym stole nie mogło zabraknąć sernika. W tym roku postanowiłam upiec sernik kokosowy. Ma idealną konsystencję - nie za lekki, nie za ciężki i co najlepsze - kokosowy :) Polecam!



Przepis: (blacha o wymiarach 35x25 cm)
Ciasto:
200 g schłodzonego masła,

2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
100 g zmielonych migdałów w płatkach,
4 łyżki cukru,
2 jajka

Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem na kruszonkę. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15-17 minut w 175 st. z termoobiegiem, aż nabierze lekko złotego koloru.

Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka),
125 g mascarpone,
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki wiórków kokosowych,
5 jajek

Ser zmiksować z mascarpone, jogurtem i mlekiem kokosowym. Dodać cukier i zmiksować. Pojedynczo dodawać jajka, miksując. Pod koniec miksowania dodać mąkę i wiórki kokosowe. Miksować do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Piec ok. 60 minut w 175 st. z termoobiegiem. Uwaga! Jeśli sernik zacznie się przypiekać od góry, przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, poczekać, aż temperatura pieca spadnie. 

Wierzch: 
125 g mascarpone,
pozostałe mleko kokosowe,
2 łyżki cukru pudru,
wiórki kokosowe

Mascarpone zmiksować z mlekiem i cukrem pudrem. Posmarować wystudzony sernik i posypać wiórkami kokosowymi.
 
Udanych wypieków!

5 komentarzy:

  1. Ile słodkości, ale pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem ci że ostatnio mam mega ochotę na serniki, i to cały czas. Przyszedł już karmelowy, bezglutenowy na kasztanowym spodzie... więc teraz czas na kokosowy! Super przepis :)
    Zapraszam, rozwijam się ;) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takie ciasteczka to ja lubię bardzo :) :)

    OdpowiedzUsuń