sobota, 31 maja 2014

Tarta z kurczakiem, cukinią i zieloną fasolką szparagową

JUŻ PO WSZYSTKIM! Zaczęłam właśnie najdłuższe wakacje w swoim życiu. Matury napisane, ustne zdane, czas na odpoczynek po ciężkim "naukowym" maratonie i zrobienie wszystkich rzeczy, które od roku odkładałam na "po maturze". Co za ulga! 

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną wiosenną tartę, którą przygotowałam na wczorajszy obiad. To najlepsza wytrawna tarta, jaką jadłam. Pikantny kurczak dopełnia smak delikatnej tarty i warzyw. Nie wspominam o kruchym cieście, które (mówiąc nieskromnie) jest idealne! Polecam!



Składniki: (forma do tarty o śr. 26 cm)
Ciasto:
100 g mąki pszennej,
70 g mąki pełnoziarnistej pszennej*,
60 g mąki kukurydzianej*,
100 g miękkiego masła,
1 jajko,
5 łyżek zimnej wody,
szczypta soli

* można użyć wyłącznie mąki pszennej

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto nie może lepić się do rąk ani być zbyt twarde. Jeśli będzie się lepić - dodać odrobinę więcej mąki, jeśli zbyt twarde, więcej wody.  Uformować kulkę, przełożyć do woreczka i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Lekko rozwałkować. Formę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, wyrównać brzegi, nakłuć widelcem i podpiec ok. 13 min. w 200°C z termoobiegiem.

Farsz: 
2 pojedyncze filety z kurczaka,
330 g kwaśnej śmietany 18%,
3 roztrzepane jajka,
1 mała cukinia,
1 garść zielonej fasolki szparagowej,
1 por (biała część),
1 cebula,2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki pieprzu,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżka ziół prowansalskich,
120 g startego żółtego sera,
przyprawy do kurczaka: mieszanka przypraw do dań meksykańskich, przyprawa ziołowa do kurczaka

Filety z kurczaka podsmażyć na łyżce oleju z przyprawą meksykańską i ziołową. Tak przygotowanego kurczaka pokroić w paski. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). Cukinię pokroić w półksiężyce, podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego, po chwili dodać por pokrojony w cienkie pióra, posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać fasolkę szparagową, wymieszać i ściągnąć z ognia. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie i 60 g startego żółtego sera. Na dnie tarty ułożyć połowę warzyw i kurczaka, zalać masą, ułożyć resztę warzyw i kurczaka. Posypać 60 g żółtego sera i odrobiną ziół prowansalskich. Piec ok. 25 minut w 200 st. z termoobiegiem.


4 komentarze:

  1. wygląda świetnie:) już dawno nie robiłam tarty chyba wrócę do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna :) W końcu muszę się skusić na wytrawną :>

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny przepis, który trafia do mnie w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda, będę tu częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń