środa, 26 marca 2014

Lekka zapiekanka z pieczonych pikantnych ziemniaków


Uwielbiam pieczone w piekarniku ziemniaki z chrupiącą skórką. Są głównym składnikiem zapiekanki, na którą podaję dzisiaj przepis. Niezwykle prosty i szybki sposób na dobry obiad. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie ziemniaki. Tym razem w pikantnej wersji zapiekane w sosie pomidorowym i serze. 



Składniki: (jedna duża porcja jak na zdjęciu)
5 malutkich ziemniaków,
1/3 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
1/4 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki bazylii,
1 łyżka koncentratu pomidorowego (najlepiej domowego),
3-4 łyżki wody,
1 łyżka startego żółtego sera,
sól, pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć i przekroić na połowy. Przełożyć do miski, posypać przyprawami i wymieszać. Piec na ruszcie ok. 30 min. w 185 st. z termoobiegiem Ziemniaki muszą mieć złoty kolor i być miękkie. W tym samym czasie w szklance wymieszać koncentrat z wodą, doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki przełożyć do naczynka żaroodpornego. Polać sosem, posypać serem i zapiekać w piekarniku ok. 8 min. 


3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, myślę, ze mężowi by takie pikantne ziemniaczki spasowały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł:) zapiekanki zawsze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość fajny pomysł. Najpierw wypróbuję ten przepis w domu, a później - jeśli mi wyjdzie - to zrobię to danie na zajęciach kulinarnych. Ostatnio zrobiłam na nich nuggetsy z piekarnika wg Twojego przepisu. :)

    duchaa99.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń