środa, 26 czerwca 2013

Naturalny dżem truskawkowy

Już od zeszłego roku nosiłam się z zamiarem przygotowania dżemu bez dodatku fixów i innych tego typu wynalazków. W tym roku zamiar ten wprowadziłam w czyn. I choć taki dżem jest odrobinę bardziej pracochłonny, warto go przygotować i wyeliminować zbędne sztuczne produkty.



Składniki:
1 kg truskawek,
3/4 szklanki cukru

Truskawki umyć i odszypułkować. W dużym garnku zasypać owoce cukrem. Odstawić na 2 godziny. Wymieszać i gotować ok. 2h na małym ogniu. Odstawić na całą noc. Kolejnego dnia gotować jeszcze godzinę. Dżem powinien zgęstnieć (zgęstnieje jeszcze później, kiedy zamkniecie go w słoiczkach).W zależności od tego, jakiej wielkości owoce lubicie, truskawki należy lekko rozdusić lub pozostawić we wcześniejszej postaci. Jeszcze gorący dżem przelać do słoiczków, szybko i szczelnie zamknąć, obrócić wieczkiem do dołu. Dżem przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu do światła.


20 komentarzy:

  1. Ja w tym roku też po raz pierwszy robiłam naturalny dżem truskawkowy :) Jak już się samemu robić, lepiej pozbawić go typowo sklepowych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, bez ulepszaczy! taki najsmaczniejszy :]
    przez dżem-fixy wszystkie dżemy smakują na jedno kopyto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy dżemik zawsze spoko, a truskawkowy to dopiero :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem w trakcie robienia domowego dżemu z truskawek, ale z przepisu MW. Gotuję go już drugi dzień i mam problem, bo wydaje mi sie baaardzo słodki (w przepisu było, żeby na 1kg truskawek dać 300g cukru, ja dałam 400g na 2kg). Czy wiesz co mogę zrobić, żeby nie był taki słodki? Proszę o radę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym dodała sok z całej cytryny :)

      Usuń
    2. Niby tak, tylko to odrobinę zmieni smak dżemu

      Usuń
  5. Moja jedyna rada, to np. dogotowanie kolejnego kg truskawek, ale już bez cukru i dorzucenie ich do dżemu z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię domowy dżem, ale zwykle z porzeczek, bo mają w sobie naturalne substancje zagęszczające :)
    Twój truskawkowy wygląda ekstra :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo ładnie ^^ Ja jednak za takimi nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie domowe rozpaćkane dżemiki są najlepsze!:) Zrobię jakiś słoiczek, albo i kilka(naście), z pewnością.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżem truskawkowy - najlepszy jaki może być! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. domowe przetwory najlepsze i najzdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba jutro pójdę po kg truskawek i zrobię... :D domowe, najlepsze! szkoda, że te sklepowe muszą mieć tyle chemii, bo człowiek przecież nie ma czasu wszystkiego robić samemu, ale smak domowego, a sklepowego to niebo, a ziemia. szkoda. z kilograma wychodzi jeden taki mały słoiczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kilograma wyszło mi 3,5 słoiczka dżemu :) No pewnie, domowe są znacznie lepsze i nieporównywalnie zdrowsze :)

      Usuń
    2. Crispy, mam jeszcze takie pytanie: Czy taki dżem wytrzyma do zimy? Czy raczej trzeba go będzie jakoś specjalnie pasteryzować?

      Usuń
    3. Wystarczy, że po zamknięciu słoiczka (zaraz do przelaniu dżemu), obrócisz go nakrętką do dołu i tak będzie stał aż do wystygnięcia. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  12. Uwielbiam, dżem truskawkowy ! i najlepsze są własnej roboty !
    Świetny post :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zostałam namówiona na własnoręcznie zrobiony pierwszy w życiu dżem :) Dzięki za inspirację!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    diabelnieanielska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń