czwartek, 9 maja 2013

Tort White Opera Cake i moje 18 urodziny :)

4 miesiące temu piekłam tort z okazji 18 urodzin mojej Przyjaciółki. Dzisiaj przyszła i pora na mnie. Pamiętam, jak dokładnie rok temu mówiłam sobie "Za rok 18". Mam wrażenie, że od tamtego czasu minął miesiąc. Czas leci mi w zawrotnym tempie. Ani się obejrzałam, a skończyłam te wyczekiwanie i jednocześnie tak bardzo niechciane przeze mnie 18 lat. W zasadzie w moim życiu nie zmienia się nic. Towarzyszy mi tylko dziwne uczucie, kiedy myślę: "No tak, jestem już pełnoletnia". 

W takie dni, jak dzisiaj, uświadamiam się w przekonaniu, że mam najwspanialszą Przyjaciółkę na świecie. Bo kto, jak nie Ona, mógłby zrobić mi taką niespodziankę... Wiem Mała, ile wysiłku Cię to wszystko kosztowało. Szczególnie upieczenie tortu (pysznego swoją drogą!), w końcu nigdy wcześniej tego nie robiłaś :) Dlatego jeszcze raz DZIĘKUJĘ! Jesteś cudowna i wielka ze mnie szczęściara, że Ciebie mam, wiesz? :)

A ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała okazji do upieczenia ciasta. Pomysł na White Opera Cake znalazłam u ModernTaste. Przepis zmodyfikowałam na własne potrzeby i tak oto powstał mój urodzinowy tort :) Swoją drogą, chyba nigdy nie robiłam zdjęć w gorszych warunkach. Burza zdecydowanie nie sprzyja fotografii kulinarnej :)



Biszkopt migdałowy: (tortownica o średnicy 16 cm)
3 jajka (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
50 g cukru,
szczypta soli,
2 pełne łyżki mąki tortowej,
70 g zmielonych płatków migdałów

Białka ubić na sztywno razem z cukrem i solą. Dodać 2 żółtka, trzecie nie będzie nam potrzebne. Dodać mąkę i  zmielone migdały, połączyć składniki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C z termoobiegiem. Wystudzić i przekroić na 3 cienkie blaty.

Krem waniliowy:
1 1/3 szklanki mleka,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1 pełna łyżka mąki tortowej/pszennej, 
100 g masła

1 szklankę mleka zagotować z cukrem. 1/3 szklanki mleka wymieszać z mąką. Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Całkowicie wystudzić i zmiksować z masłem. 

Polewa z białej czekolady:
tabliczka drobno startej białej czekolady,
6 łyżek śmietanki kremówki

Śmietankę lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać startą czekoladę. Wymieszać, poczekać, aż czekolada się rozpuści, ostudzić.

Blat ciasta włożyć do tortownicy. Na ciasto wyłożyć połowę kremu, następnie warstwę polewy z białej czekolady, ułożyć kolejny blat, lekko docisnąć i powtórzyć czynność. Wierzch tortu polać pozostałą polewą z białej czekolady, ozdobić produktami podanymi poniżej. Tort przechowywać w tortownicy w lodówce, dopóki masa całkowicie nie stężeje (minimum 3h, im dłużej, tym lepiej). 

Dodatkowo:
2/3 tabliczki białej czekolady,
świeże truskawki

Tort można ozdobić wiórkami z białej czekolady (ok. 2/3 tabliczki) i świeżymi truskawkami. Wiórki uzyskacie ścierając czekoladę za pomocą obieraczki. Tort schłodzić w lodówce.



29 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego życzę z okazji tej 18! :*
    Znam to uczucie, mnie już 19 strzeliła, a dopiero co ta 18 była :>
    Cóż za tort - przepiękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny wiek, wszystkiego najlepszego! A tort imponujący, zapisuje do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zatem wszystkiego najlepszego! :)
    piękny tort, idealny na takie święto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego :) A tort jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale przepyszny :) wszystkiego dobrego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. najpierw muszę napisać: STO LAT, STO LAT, STO LAT! :-*
    a teraz mogę się zachwycać tortem! bo jest czym! geeeeeeenialny!

    OdpowiedzUsuń
  7. http://luzik-luzikowo.blogspot.com/
    pierwsza jest dla Ciebie Agatko!
    100 lat

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego z okazji 18 :)
    A tort wygląda pięknie, taki puszysty zjadłabym go.

    Ja mam za rok 18 boję się tego dnia

    OdpowiedzUsuń
  9. Sto latek! Wszystkiego naj;*
    A tort w sam raz na taką okazję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zawsze patrzę z podziwem na wszelkie blogowe torty, nie robiłam nigdy sama, bałabym się nawet zaczynać:p Marzy mi się kiedyś dorwać do ModernTaste, MałejCukierenki albo MoichWypieków i przetestować wszytskie to najbardziej znane torty samodzielnie:)

    Tymczasem patrząc na pyszne ciasto, jakie pokazałaś, życzę Ci najważniejszego - zdrowia! A później tego, żebyś zawsze była uśmiechnięta i miała głowę pełną pysznych inspiracji dla swoich czytelników i nie tylko^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Boski torcik ! Z wielką chęcią skorzystam z tego przepisu ! Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wpadam na tort, przyniosę kwiatki ; ))
    Wszystkiego najlepszego, spełnia marzeń przede wszystkim : )

    OdpowiedzUsuń
  13. KOCHANI, WSZYSTKIM I KAŻDEMU Z OSOBNA, DZIĘKUJĘ ZA ŻYCZENIA! :) Ściskam! :):)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego Najlepszego ;*
    a tort jest nieziemski , cudowny i tyle !! z truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń
  15. wszystkiego najlepszego! szalej, szalej!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszytskiego co Najlepsze!!!:) A tort wyszedł cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kochana wszystkiego najlepszego :) Pamiętam swoje 18 urodziny, też nie czułam specjalnej różnicy między 17 a 18. Bardziej chyba czekałam na bycie pełnoletnią jako piętnastolatka :) A tort wygląda pysznie, bardzo się cieszę, że mój przepis się sprawdził :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Najlepsze życzenia i powodzenia w dorosłym życiu :)
    Tort wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Torcik ekstra ! :) 100 lat :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Niesamowity, aż mi slinka cienkie!!! 100lat!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Oooo to moja droga spełnienia marzeń Ci życzę i udanego wkroczenia w nowy etap życia :D
    I życzę więcej takich wypieków, bo wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja pamiętam jak 7 lat temu nie mogłam uwierzyć że jestem już pełnoletnia a teraz patrząc do tyłu nie wiem jakim cudem mam już lat 25! Dzięki bogu najbardziej wartościowe przyjaźnie dalej zostały więc czas upłynął słodko i barwnie :)

    Tort wygląda przepysznie. Bardzo mi się podoba pomysł na dodanie startych migdałów do biszkoptu, na pewno fajnie podkręcają smak!

    Sto lat, dużo niezapomnianych chwil!!
    Krysia

    OdpowiedzUsuń
  23. 100 lat, tort godny tak wielkiej uroczystości :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej, nominuję Cię do Liebster blog :)
    Pytania tutaj: http://waniliowyzefirek.blogspot.com/2013/05/40.html
    pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmmm .. ;p Pewnie smaczny ten tort . ;p
    http://franki13.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń