sobota, 25 maja 2013

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasta z owocami od zawsze kojarzyły mi się z latem. Uwielbiam tę porę roku, choćby ze względu na świeże owoce, które są dla mnie inspiracją do tworzenia nowych przepisów. Od jakiegoś czasu zabierałam się za upieczenie ucieranego ciasta. Właśnie dzisiaj plany postanowiłam wprowadzić w czyn :) Co z tego wyszło? Przepyszne ciasto, które upiekę jeszcze nie raz. Tym razem wykorzystałam mrożone owoce, na świeże jeszcze trochę poczekam :)



Składniki: (blaszka 25 x 35 cm)
Ciasto:
200 g miękkiego masła,
160 g cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
4 jaja,
200 g mąki tortowej,
40 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
500 g owoców (u mnie mrożone truskawki, nie rozmrażałam ich przed pieczeniem)

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać do mokrych składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać. Dodać zamrożone truskawki lub świeże owoce. 

Kruszonka:
100 g masła,
150 g mąki tortowej,
50 g cukru pudru

Z powyższych składników zagnieść dokładnie kruszonkę, posypać ciasto. Piec 40-45 min. w 175°C z termoobiegiem. 


Smacznego! :)


16 komentarzy:

  1. Ciaste pachnące wakacjami u babci :-) ... Wpraszam się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z niecierpliwością czekam na polski sezon owocowy, chcę go rozpocząć własnie takim ciastem jak Twoje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasta z owockami, takie jak to ,kojarzą mi się z babcią :) ależ ja bym porwała Ci kawałek te słodkości, zgadzasz się? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie wygląda muszę namówić mamę! :)
    Ale dziś zrobiłyśmy placek z rabarbarem .;)

    http://zooska16.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama dasz radę go zrobić, nic trudnego :) Z rabarbarem też kiedyś już jadłam, super sprawa :)

      Usuń
  5. Ucierane to idealne ciasto na lato, pełne owoców, kruszonki - po prostu pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie uczyłąs sie fotografii potraw? mozesz dać mi kilka wskazówek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fotografii kulinarnej nie uczyłam się nigdzie, nie czytałam też żadnych książek. Od niedawna chodzę na zajęcia fotograficzne (chociaż mam już dość długą przerwę ze względu na brak czasu), ale z kulinarią nie mają one nic wspólnego :) Może warto byłoby zainwestować w poradnik fotograficzny, są nawet książki nastawione typowo na fotografię kulinarną. Jeśli masz jakieś konkretne pytania, napisz na mojego maila: agata.pachla@onet.pl :)

      Usuń
  7. truskawki i kruszonka -jak ja to lubię , pysznie !! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. wakacyjne, domowe ciasto - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam Cię do "Liebster Award" na swoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje kochane ! Wakacje już pod nosem czuć dzięki niemu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cos pysznego,zrobial dzisiaj ze swiezymi truskawkami. Niebo w gebie, a takie latwe w przygotowaniu. Dziekuje za przepis, od teraz moje ulubione ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto się udało :) To ja dziękuję za tą wiadomość :) Pozdrawiam! :)

      Usuń