niedziela, 23 grudnia 2012

Golden syrup, czyli domowy syrop złocisty

Spotykany niemal w każdym sklepie zagranicą, trudno dostępny w Polsce. Często wykorzystywany w deserach i wypiekach. Przygotowałam go z myślą o świątecznym serniku. Całe szczęście mam jeszcze zapas tego cuda i Wam też polecam go zrobić - z pewnością pojawi się w przepisach, które będę zamieszczała tutaj w najbliższym czasie. Ma piękny złocisty kolor, odrobinę przypomina miód, jednak w smaku wyczuwam dużą różnicę.



Składniki: (na dość duży słoik)
100 g cukru,
25 g wody

Cukier zagotować z wodą na średnim ogniu. Gotować, póki całość rozpuści się i nabierze złotego koloru. 

500 g cukru,
300 g wrzącej wody,
1 łyżka soku z cytryny

Wodę bardzo małymi porcjami wlewać do już przygotowywanego gorącego karmelu (należy być bardzo ostrożnym i powoli wlewać wodę). Dodać cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 45 min. Najlepiej nie mieszać. Przelać do słoiczka i wystudzić (dopiero wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji). Przechowywać w lodówce.

6 komentarzy: