poniedziałek, 10 grudnia 2012

Orientalna kasza jaglana z kurczakiem po chińsku

Chińszczyznę robiłam już kilka razy, jednak za każdym razem podawałam ją z ryżem. Tym razem wybrałam kaszę jaglaną, którą dostałam razem z innymi produktami od Sante. Kasza ta w smaku przypomina mi ryż, jednak gdybym miała wybierać między tymi dwoma produktami, wybrałabym kaszę. Wam również polecam  próbowanie kasz. Jeszcze niedawno omijałam je w sklepie szerokim łukiem :)




Składniki: (4 porcje)
1 szklanka kaszy jaglanej,
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki brązowego cukru,
5 łyżek sosu sojowego,
1/2 małej główki kapusty pekińskiej,
biała część pora,
1 mała cebula,
1 papryka czerwona,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 szklanka bulionu drobiowego,
sól (najlepiej morska), pieprz, sproszkowany imbir

Wykonanie:
Szklankę kaszy wysypać na sitko, opłukać zimną wodą, następnie wrzątkiem. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na najmniejszym ogniu 15-20 min. Marchew, paprykę, cebulę, por podsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek. Kiedy warzywa zaczną mięknąć, dodać posiekaną kapustę, jeszcze chwilę smażyć. Przygotować marynatę: w szklance wymieszać sos sojowy i cukier. Pokrojone piersi z kurczaka wymieszać z marynatą, następnie smażyć na patelni (można dodać odrobinę oliwy z oliwek). Do kurczaka dodać przygotowane wcześniej warzywa, wszystko zalać bulionem, chwilę gotować. doprawić solą, pieprzem, imbirem, ewentualnie sosem sojowym. Na talerz wyłożyć kaszę, polać ją sosem, dodać kurczaka z warzywami.


Przypominam o konkursie ściśle powiązanym ze świątecznymi wypiekami:

19 komentarzy:

  1. takie dania to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłoby się takie danie:) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. wpraszam się do Ciebie na obiad! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domową chińszczyznę! Ale jaglanej na wytrawnie jeszcze nie jadłam, wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Orientalnej wersji tej kaszy jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  6. oooo! wygląda obłędnie, zastanawia mnie te smak!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam tak przygotowanej kaszy :) A wszelkie chińskie smaki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! MOżna poprosić porcyjkę? :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaszy jaglanej z kurczakiem jeszcze nie robiłam, ale to z pewnością się zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja kasze różnego rodzaju bardzo lubię, a z kurczakiem to już w ogóle super:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam!
    ostatnio mam ochotę na orientalne/ oryginalne smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  13. jaglana to chyba moja ulubiona kasza :D

    OdpowiedzUsuń
  14. dawno nie jadłam kaszy jaglanej, bardzo apetyczne zdjęcie ... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamiast kurczaka, była wołowina, zamiast kaszy jaglanej była jęczmienna, i brakowało pora, więc trudno mi powiedzieć jak smakuje "oryginał" ale moja wersja była "objawieniem" kulinarnym. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że to objawienie było zainspirowane moim przepisem :) Zachowałaś jednak podstawę - sos na nutę chińską, także smakowało pewnie podobnie :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  16. Nie robiłam jeszcze jaglanki po chińsku, ale ten przepis mnie zmotywował :)

    OdpowiedzUsuń