Zasada w mojej kuchni jest prosta - nigdy nie używam gotowych fixów. Chemii w jedzeniu unikam, jak ognia, dlatego sos pieczarkowy do pulpecików przygotowuję sama. To nic skomplikowanego, dlatego Was również do tego zachęcam.
Składniki:
700 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego, ale można wybrać drobiowe lub mieszane),
250 g pieczarek,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
ostra papryka,
słodka papryka,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
majeranek,
olej rzepakowy do smażenia,
2 łyżki mąki + 300 ml zimnej wody
250 g pieczarek,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
ostra papryka,
słodka papryka,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
majeranek,
olej rzepakowy do smażenia,
2 łyżki mąki + 300 ml zimnej wody
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miski i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać przyprawy: ok. 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, 2 łyżeczki majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wszystyko dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować kuleczki, smażyć z każdej strony do zarumienienia. Na osobnej patelni podsmażyć na odrobinie oleju wcześniej umyte i pokrojone pieczarki (ja ich nie obieram). Usmażone pieczarki wraz z sokami, które puściły przesypać do usmażonych pulpecików. Całość zalać wodą tak, aby pulpeciki znajdowały się pod jej powierzchnią, zagotować. Mąkę dokładnie rozpuścić w 300 ml zimnej wody (najłatwiej zrobić to potrząsając zamkniętym słoikiem lub shakerem). Rozpuszczoną mąkę dodać do mięsa z pieczarkami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Tak przygotownay sos zagotować i doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.
Uwielbiam pulpety!
OdpowiedzUsuńtakimi to można się zajadać :)
OdpowiedzUsuńChyba każdy lubi takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńITs really nice work on recipee,good work
OdpowiedzUsuńCommodity Market Gold Tips
Super przepis. Na pewno będę chciał skorzystać!
OdpowiedzUsuńI'm delighted to stumble upon this wonderful recipe on your blog! These Pulpeciki w Sosie Pieczarkowym look absolutely scrumptious, and I can't wait to try making them myself.
OdpowiedzUsuńpromocodehq
I appreciate how you've provided clear instructions and mouthwatering photos to guide us through the cooking process. It's always helpful to have a visual reference when trying out a new recipe.
OdpowiedzUsuńfrugalishness
"I just stumbled upon this blog, and I'm blown away by the writing style and the depth of information provided. It's a must-read for anyone seeking knowledge."
OdpowiedzUsuńasus student discount
"The author's commitment to quality over quantity is evident. I appreciate that they prioritize delivering meaningful content."
OdpowiedzUsuńUline Free Gifts