Kolejny słodki przepis :) Przypomniałam sobie o nim kilka dni temu, kiedy zastanawiałam się, co upiec na ostatnie spotkanie rodziców z wychowawcą w mojej szkole... W końcu za miesiąc ją kończę :) Jedno z moich ulubionych ciast. Kiedyś piekłyśmy je z mamą bardzo często. W końcu mam okazję podać przepis i Wam - mam nadzieję, że podobnie, jak ja, polubicie to ciasto :) Wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo słodkie. Polecam!
Składniki: (blaszka 35x24)
Biszkopt:
5 jaj,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Wszystkie składniki zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 st.
Bita śmietana:
1 litr śmietanki kremówki,
5 łyżek cukru pudru,
2,5 łyżki żelatyny,
1/3 szklanki mleka
Kremówkę ubić, dodać cukier i zmiksować. Żelatynę wymieszać z mlekiem. Odstawić do momentu, aż żelatyna napęcznieje i będzie bardzo sztywna. Lekko podgrzać na minimalnym ogniu, dosłownie kilka sekund, mieszać. Zestawić z ognia, mieszać. Ponownie podgrzać i mieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Odstawić na chwilkę przed przelaniem do kremówki. Żelatyna nie może być gorąca, ale musi pozostać przy tym lejąca. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę (tzn. kiedy po dotknięciu nie poczujemy różnicy temp.), przelać do kremówki i zmiksować.
Prażony kokos:
80 g masła,
80 g wiórków kokosowych,
2 łyżki cukru pudru
+ 3/4 puszki masy krówkowej
Masło rozpuścić na patelni. Dodać wiórki i cukier. Wymieszać. Uprażyć na złoty kolor. Masę krówkową podgrzać w rondelku, aż stanie się lejąca.
Biszkopt przeciąć na pół, przełożyć śmietaną. Przykryć kolejnym blatem, lekko docisnąć. Na wierzchu rozprowadzić masę krówkową i posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.
Wyglada pysznie:-) w jakiej blaszce najlepiej upiec ciacho?
OdpowiedzUsuńPiekłam biszkopt w najzwyklejszej blaszce
Usuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńBoskie!! Na pewno wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś coś takiego robiłam, dobrze, że mi przypomniałaś o tym pysznym cieście!!
OdpowiedzUsuńKrówki - smak dzieciństwa a kokos - smak egzotyki :) Połączenie ich- mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! Z tego co widzę, wszystkie przepisy są na przepyszne ciasta.
OdpowiedzUsuńSzkoda że w nowym mieszkaniu nie mam piekarnika, od razu bym wypróbowała ;)
Mi to tak smakuje!
OdpowiedzUsuń