Często zabieram ze sobą do szkoły przekąski w postaci chrupkiego pieczywa, czy wafli ryżowych. Przeglądając bloga Doroty z MW natknęłam się na przepis na chrupkie pieczywo. Chwilę później mieszałam w misce składniki potrzebne do jego przygotowania.
Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że pieczywko okaże się tak smaczne. To najlepsze chrupkie pieczywko, jakie kiedykolwiek jadłam, naprawdę. Spróbujcie koniecznie! :)
Dorota w swoim przepisie podaje składniki w ml. Warto zaopatrzyć się w miarkę, to zdecydowanie ułatwi sprawę.
Składniki: (blacha 35x20 + tortownica o śr. 16 cm)
200 ml płatków owsianych,
200 ml mąki żytniej razowej,
100 ml ziaren słonecznika,
50 ml ziaren siemienia lnianego,
50 ml ziaren sezamu,
350 ml wody,
1 łyżeczka soli (użyłam himalajskiej)
W misce wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do napęcznienia na 20 min. Blachy nasmarować masłem (inaczej papier do pieczenia przylepi się do chlebka) i wyłożyć papierem do pieczenia. Blachy wyłożyć masą do grubości 3 mm. Posypać odrobiną ziaren (można posypać dodatkowo makiem).
Piec ok. 60 min. w 170 st. z termoobiegiem. Po 10 min. wyciągnąć blachy i poprzecinać ciasto na kromki. Wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika 2-3 razy na ok. 5 min., dzięki czemu uwolni się para wodna, a chlebek stanie się chrupiący.
Po upieczeniu pokroić ostrym nożem w miejscach wcześniejszych cięć. Przechowywać w metalowej puszce.
świetnie wygląda, pierwszy raz widzę taki przepis:)
OdpowiedzUsuńporywam rewelacyjny przepis! :]
OdpowiedzUsuńO.. sama ostatnio zaopatrzyłam się w kilka opakowań różnych chrupiących chlebków.. a tu można zrobić takie samemu?!
OdpowiedzUsuńtak zdrowy chlebek z ziarnami z wielką chęcią bym schrupała! :)
OdpowiedzUsuńPodobne upiekłam wczoraj.
OdpowiedzUsuńspróbowałam parę dni temu, chlebek wyszedł świetny, dzisiaj upiekłam go już trzeci raz i myślę, że na stałe zagości w moim menu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chlebek się udał i Ci posmakował :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłem tak dobrych wafelków. Tovago (http://tovago.pl/) są po prostu pyszne.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłem tak dobrych wafelków. Tovago (http://tovago.pl/) są po prostu pyszne.
OdpowiedzUsuńCzy papier pod ciastem również ma być posmarowany?
OdpowiedzUsuńWyjątkowe wafelki? Polecam Tovago www.tovago.pl/ - w sam raz na śdrugie śniadanie.
OdpowiedzUsuńWitam.Jestem na diecie bezglutenowej,to jaka mąką bezglutenowa mozna zastąpić żytnią
OdpowiedzUsuńFakt, że pieczywo chrupkie to idealna, lekka i zdrowa przekąska :) A przepis wygląda bardzo zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńWielokrotnie robiłam już chlebek z tego przepisu, jest pyszny, chrupiący i bardzo smaczny, ważne żeby cienko rozsmarować masę na blaszce, dziękuję za przepis i polecam🙂
OdpowiedzUsuńChlebek jest przepyszny. Świetny przepis, dzisiaj robię z dodatkiem oregano 😀
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie , do przepisu powinnaś dopisać jeszcze suwmiarkę . Trudno będzie wyłożyć masę o grubości 3mm bez tego urządzenia . Pozdrowionka .
OdpowiedzUsuń