Dawno nie dodawałam przepisu na ciasto. Wprawdzie w ostatnim czasie piekłam ich całkiem sporo, ale albo przepis pojawił się już na blogu, albo nie zdążyłam zrobić zdjęcia, jak w przypadku torta z masą Milkyway, nad czym strasznie ubolewam, bo był pyszny.
Polecam wszystkim tym, którzy lubią słodkie ciasta i nie przejmują się ilością zjadanych kalorii, bo dzisiejszego przepisu z całą pewnością nie można zaliczyć do małokalorycznych :) Ale wierzcie mi - warto zgrzeszyć :)
Moje uwagi: jeśli nie przepadacie za słodkimi wypiekami, zmniejszcie ilość cukru dodanego do ciasta i budyniu. Ciasto można upiec nawet kilka dni wcześniej. Blaty początkowo są twarde, muszą zmięknąć pod wpływem budyniu.
Składniki: (blacha 35x24)
Ciasto:
3 szklanki mąki,
150 g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ją jedną częścią ciasta i piec 15 min. w 190°C. Powtórzyć z drugą częścią ciasta. Wystudzić.
Masa budyniowa:
1 litr mleka,
1 szklanka cukru,
4 kopiaste łyżki mąki pszennej,
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g miękkiego masła,
4 łyżki masy krówkowej
750 ml mleka zagotować z cukrem. 250 ml mleka wymieszać z mąką, aby nie powstały grudki. Mleko z mąką przelać do zagotowanego mleka cały czas mieszając na małym ogniu. Zagotować budyń i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu i miksować. Na koniec dodać krówkę, dokładnie zmiksować. Masą budyniową przełożyć blaty, lekko docisnąć.
Dodatkowo:
Masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu i miksować. Na koniec dodać krówkę, dokładnie zmiksować. Masą budyniową przełożyć blaty, lekko docisnąć.
Dodatkowo:
pozostała masa krówkowa,
1/2 opakowania płatków migdałów.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Krówkę podgrzać w rondelku, aż stanie się lejąca. Wylać na wierzch ciasta i posypać migdałami.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ja robię całkiem inaczej, muszę wypróbować Twój przepis, bo ciasto wygląda obiecująco;):)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam przekładane bitą śmietaną, ale to jest o niebo lepsze :) Spróbuj koniecznie :)
UsuńMniam ale bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńW sumie to "Krówki" jeszcze nie robiłam, a zajadam się nią na wszystkich rodzinnych imprezach :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBosze jakie to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńświetne to ciacho! coś mi się zdaje, ze już kiedyś podobne robiła moja babcia :)
OdpowiedzUsuńtort upiecz drugi raz i wrzucaj, bo mnie pokusiłaś :D
Witam i standardowo pytam o wielkość blachy :) Iza
OdpowiedzUsuńA ja standardowo zapomniałam o tym napisać... od teraz będę o tym pamiętać :) 35x24 cm
Usuńszperałam po internetach dziś, znalazłam Ciebie - podesłałam już Mamie i jesteśmy oczarowane - ja zdrowymi przepisami, ona ciastami :)
OdpowiedzUsuńbędziemy zaglądać regularnie :)
Witaj Eta! Cieszę się, że razem z Mamą będziecie tutaj zaglądać :) mam nadzieję, że przepisy okażą się przydatne :) ściskam!
UsuńKrówka jest na mojej kuchennej "to do" liście :)
OdpowiedzUsuńmmm ale bym zjadła kawałeczek takiego ciacha!
OdpowiedzUsuńCzy Twój krem po wylaniu na ciasto też był dość rzadki? Wyszedł mi właśnie taki lekko lejący i boję się, że już taki zostanie. :(
OdpowiedzUsuńNie, musi byc gesty, nie stezeje juz raczej za bardzo. A czy nie zmiksowalas cieplego jeszcze budyniu z maslem?
UsuńPychotka wygląda
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłam ten przepis. Zrobiłam córce zamiast tortu na urodziny. Ciasto wyszło za pierwszym razem i zagości u nas na stałe :)
OdpowiedzUsuńWitam, zamierzam upiec to ciasto na wesele siostry . Mam pytanie ile wcześniej najlepiej go zrobić?
OdpowiedzUsuńWitam,ciasto upiekłam na urodziny dwa dni wcześniej i wyszło rewelacyjnie.Jest przepyszne.Zagości u nas na stałe.Będę tutaj częściej zaglądać.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis na wyjątkowe ciasto! Świetnie brzmi krówka na miodowym cieście :)
OdpowiedzUsuńMiod odzie sztuczny?
OdpowiedzUsuńPrzecież pisało u góry 35×24🤦
OdpowiedzUsuńTortownica 26cm, z tych składników bez zmiany proporcji wyszło do pełna po przełożeniu, a miałem dwoić składniki, dobrze że wg przepisu zrobilem
OdpowiedzUsuńCelowo nie ma żółtek w masie budyniowej?
OdpowiedzUsuń