Ostatnio w mojej diecie gości coraz więcej kasz. Dziś dodaję przepis na danie z dodatkiem kaszy jaglanej, która idealnie komponuje się z warzywami w sosie pomidorowym z meksykańską nutą. Zastanawiam się nad serią wpisów na temat tego, co warto jeść, czego nie i jaki wpływ ma jedzenie na nasze samopoczucie oraz figurę. Co o tym myślicie?
Jeśli chodzi o kaszę jaglaną, łatwo się do niej zrazić, jeśli nieodpowiednio się ją przygotuje. Podstawa, to przepłukanie kaszy gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkiej goryczki, która psuje smak całego dania.
Przepis: (ok. 4 porcji)
puszka czerwonej fasoli,
puszka kukurydzy,
puszka krojonych pomidorów,
1/2 cukinii,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta przyprawy do dań meksykańskich (można pominąć),
sól, pieprz,
łyżka oliwy z oliwek
łyżka oliwy z oliwek
Do podania:
1 szklanka kaszy jaglanej (lub innej)
Cebulę pokroić w drobne piórka, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w cienkie ćwiartki cukinię. Smażyć ok. 4-5 minut. Dodać pomidory z puszki i koncentrat. Wymieszać. Fasolę i kukurydzę przepłukać, dodać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić i dusić ok. 7 minut. Szklankę kaszy jaglanej przepłukać dokładnie gorącą wodą. Gotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobne piórka, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w cienkie ćwiartki cukinię. Smażyć ok. 4-5 minut. Dodać pomidory z puszki i koncentrat. Wymieszać. Fasolę i kukurydzę przepłukać, dodać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić i dusić ok. 7 minut. Szklankę kaszy jaglanej przepłukać dokładnie gorącą wodą. Gotować według przepisu podanego na opakowaniu.
takie zestawienie ostrych smaków jak najbardziej lubię! danie idealnie pasuje pod moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńSeria wpisów na temat zdrowego odzywiania bylaby super ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie za niedługo zacznę działać :)
UsuńPrzyznać się mi styd, ale nigdy jeszcze jaglanej na wytrawnie nie jadłam! Twoja propozycja jest genialna :)
OdpowiedzUsuńWstyd, to się przyznać, że ja dopiero zaczynam jadać jakiekolwiek kasze ;)
UsuńMam dzisiaj ochotę na takie smaki:)
OdpowiedzUsuń