Sasanek próbował chyba każdy. Choćby tych kupnych. Dzisiaj dodaję przepis na domową wersję popularnych ciasteczek, moim zdaniem o niebo lepszych, niż te ze sklepowej półki. Ciasteczka są kruche i chrupiące, oblane czekoladą, co oczywiście można pominąć i zostawić ciasteczka bez polewy. Spróbujcie koniecznie!
Składniki: (ok. 22 ciastek)
100 g błyskawicznych płatków owsianych,
25 g ziaren sezamu,
100 g mąki pszennej,
90 g cukru trzcinowego,
100 g schłodzonego masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki mleka
Płatki owsiane i sezam umieścić w misie blendera i lekko rozdrobnić. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 20 minut. Blat opruszyć mąką i rozwałkować ciasto do grubości 5 mm. Ciastka wykrawać szklanką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 175 st. z termoobiegiem.
Polewa czekoladowa:
3 łyżeczki masła,
tabliczka mlecznej czekolady
Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Przestudzone ciastka zamoczyć w czekoladzie, rozsmarować i ułożyć na talerzu. Aby czekolada szybciej zastygła, włożyć do lodówki.
Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Przestudzone ciastka zamoczyć w czekoladzie, rozsmarować i ułożyć na talerzu. Aby czekolada szybciej zastygła, włożyć do lodówki.
Oo, uwielbiam sasanki! Muszę spróbowac przepisu :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńkojarzę te ciacha i od razu zapisuję przepis, by zrobić domowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Na pewno zrobię sama w domu :))
OdpowiedzUsuńmniam, podkradam przepis, domowe na pewno lepsze! :)
OdpowiedzUsuńBynajmniej to nie to samo co przynajmniej!
OdpowiedzUsuńBingo!
UsuńEkstra przepis :) Chętnie przetestuję. Domowe na pewno smaczniejsze, tylko ja spróbuję bez mąki pszennej. Mam nadzieję, że wyjdą z tymi zmianami
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam gorącą czekoladę z Twojego przepisu (wpis z 2012 roku) i choć jest lato, to poczułam się jak w zimowy wieczór :) Jest naprawdę rewelacyjna i wpisuję ją do zeszytu.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń