Ostatnio ograniczałam się do publikowania przepisów na najróżniejsze słodkości, począwszy od ciastek, przez ciasta, aż do tortów. Dzisiaj dodaję przepis na szybki i naprawdę prosty obiad dla miłośników makaronów. Przygotowanie go zajmuje naprawdę mało czasu, a efekt powinien zadowolić każdego. Polecam!
Składniki: (2 porcje)
180 g pełoziarnistego makaronu spaghetti (można użyć każdego innego makaronu),
2-3 plastry szynki,
2,5 łyżki jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
2 łyżeczki parmezanu lub innego sera
Makaron ugotować al dente (ok. 4 min.) w osolonej wodzie. Podgotowany makaron przełożyć do kokilek, wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać pokrojoną w paski szynkę. Posypać bazylią i startym serem. Zapiekać ok. 5-8 min. w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Smacznego! :)
Faktycznie wygląda na totalnie szybkie:)
OdpowiedzUsuńświetne i szybciutkie:)super:D
OdpowiedzUsuńKokilki są genialne, PRAWDA? :D
OdpowiedzUsuńNo i git! Makarony są przepyszne, a Twoja wersja jak najbardziej by mi smakowała;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron pełnoziarnisty i takie połączenia;)
OdpowiedzUsuńLekki, zdrowy i smaczny :)
OdpowiedzUsuńzawsze zastanawia mnie jak będzie smakował taki podgrzany jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :) Lubię czasem podarować sobie śmietankę. Kiedyś miałam uraz, bo trafiłam na kwaśny jogurt, ale z gęstym spaghetti zawsze wychodzi idealne.
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam... połączenie proste, a jednocześnie niezwykle zachęcające :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńA czy muszą być kokilki? Czy wystarczą silikonowe foremki? :/
OdpowiedzUsuń