czwartek, 2 sierpnia 2012

Ciasto papierówkowe


Każdego roku ten sam problem: Co zrobić z papierówkami? Najszybciej i najprościej chyba je zjeść. Ale nie wszystki najszybsze i najprostsze rozwiązania są najlepsze. Stąd pomysł na znalezienie ciasta z dodatkiem papierówek. Długo nie musiałam szukać, inspiracją do stworzenia papierówkowego ciasta stał się dla mnie przepis Oli Lalloli. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu. Tym razem odrobinę przekombinowałam, połączenie ciężkiej mąki razowej z ubitymi białkami chyba nie było najlepszym pomysłem, ale ciekawość, co z tego powstanie była silniejsza ode mnie. Nie ujmuje to ciastu w smaku, ale myślę, że ładniej wyrosłoby upieczone bez dodatku mąki razowej. I taki przepis dodaję.

Ciasto jest mocno wilgotne, smak kwaskowych jabłek ciekawie łączy się ze smakiem kakao i cynamonu.  Swoją drogą, nigdy wcześniej nie łączyłam kakao i cynamonu. Pierwsze skrzypce grają oczywiście papierówki. 




Składniki:
4 jajka,
100 g cukru trzcinowego,
4 łyżki gorącej wody,
100 g mąki pełnoziarnistej,
3 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2,5 łyżeczki cynamonu,
8 papierówek,
sok z cytryny,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Rozdzielić żółtka i białka. Żółtka utrzeć z dodawaną stopniowo wodą i cukrem. W osobnej misce wymieszać mąkę z cynamonem i przesianym kakao oraz proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać żółtka utarte z cukrem i wymieszać. Papierówki zetrzeć na tarce (grube oczka), skropić cytryną i dodać do ciasta, zamieszać łyżką. Białka ubić na sztywną masę, dodać do pozostałych składników i bardzo delikatnie wmieszać łyżką. Tortownicę natłuścić, wylać ciasto. Piec 35-40 min. w 170°C. Po wystygnięciu opruszyć cukrem pudrem. 

Smacznego! :)

26 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis - kakao i jabłka w cieście to zdecydowanie moje smaki. Na pewno kiedyś je zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc polecam Ci jeszcze to: http://crispybiscuits.blogspot.com/2012/07/brownie-w-wersji-light.html Chyba moje ulubione ciasto czekoladowo-jabłkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, super, że zrobiłaś;)
    wyszło z wyglądu jak moje, ale jestem bardzo ciekawa tej zmiany mąki, muszę też wypróbować, dobrze, że nie kombinowałaś za bardzo z resztą składników.
    No to teraz...daj się ugryźć;p;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie cynamon i cukier trzcinowy poza mąką :) Wyszło dobre, ale następnym razem upiekę je bez mąki razowej, na samej pełnoziarnistej :)

      Usuń
  4. Ja pierwszy raz kupiłam...? Hoho, rok, półtora roku temu, albo i więcej Felixa. Drugie było Lidlowskie- znikło błyskawicznie. Potem Black Rose. I wkońcu M&S-dopiero w tym roku od kwietnia, i teraz żadnego innego nie chcę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawalona papierówkami jestem i od rana szukam pomysłu na nie. Świetne ciasto do kawy! Cynamon tu wydaje mi się niezbędny...
    Skorzystam też z linka Agaty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon najchętniej dodawałabym do każdego ciasta, dlatego zamieniłam przyprawę korzenną właśnie na niego :) Spróbuj, mam nadzieje, że Ci posmakuje :)

      Usuń
  6. Wszyscy znoszą papierówki kilogramami a u mnie nic :( Żadnego drzewka dookoła. Czas się udać na dłuższy spacer i pookradać sąsiadów :D Ciato wygląda na bardzo wilgotne i treściwe ale z pewnością jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis. Wypróbuję jako odmianę od szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis interesujacy, a zdjecie jablek swietne!

    OdpowiedzUsuń
  9. miruna jest jedną z moich ulubionych ryb, polecam. :)
    a ciasto wygląda apetycznie, nie zostało Ci czasem jeszcze trochę? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak brownie :) Podoba mi się połączenie jabłek i kakao, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię takie wilgotne ciacha! i jak wyżej, wygląda jak brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. czytałam kiedyś takie ciasto.
    al się zapowiada smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglada pieknie i smacznie! mam ochote na kawaleczek tego cuda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam dzisiaj bardzo podobne, tylko bez kakao, następnym razem muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Papierówki już się znalazły! :) A i zapraszam, zostałaś przeze mnie otagowana w poście http://relishingmeals.blogspot.de/2012/08/20-friday.html#more

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pierwsze zdjęcie cudne! Ciasto musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie fajne! *-* bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierwsze papierówki, jeszcze w wersji kakaowej... zdecydowanie pozytywne wrażenia!

    OdpowiedzUsuń
  20. Są naprawdę pyszne! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wydaje mi się ,że kiedyś robiłam takie podobne:) Tylko ze zwykłej mąki:)
    Pyszności<3
    Zapraszam o siebie:))

    OdpowiedzUsuń
  22. mam mnóstwo papierówek w kuchni
    mam ochotę upiec ciasto
    nocne

    OdpowiedzUsuń
  23. ciekawa kompozycja składników,pewnie skuszę się żeby takie upiec:)

    OdpowiedzUsuń