Święta, święta i po świętach. No cóż, to co dobre, szybko się kończy. Jak zawsze na naszym stole nie mogło zabraknąć sernika. W tym roku postanowiłam upiec sernik kokosowy. Ma idealną konsystencję - nie za lekki, nie za ciężki i co najlepsze - kokosowy :) Polecam!
Przepis: (blacha o wymiarach 35x25 cm)
Ciasto:
200 g schłodzonego masła,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
100 g zmielonych migdałów w płatkach,
4 łyżki cukru,
2 jajka
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem na kruszonkę. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15-17 minut w 175 st. z termoobiegiem, aż nabierze lekko złotego koloru.
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka),
125 g mascarpone,
125 g mascarpone,
2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki wiórków kokosowych,
5 jajek
Ser zmiksować z mascarpone, jogurtem i mlekiem kokosowym. Dodać cukier i zmiksować. Pojedynczo dodawać jajka, miksując. Pod koniec miksowania dodać mąkę i wiórki kokosowe. Miksować do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Piec ok. 60 minut w 175 st. z termoobiegiem. Uwaga! Jeśli sernik zacznie się przypiekać od góry, przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, poczekać, aż temperatura pieca spadnie.
Wierzch:
125 g mascarpone,
pozostałe mleko kokosowe,
2 łyżki cukru pudru,
wiórki kokosowe
Mascarpone zmiksować z mlekiem i cukrem pudrem. Posmarować wystudzony sernik i posypać wiórkami kokosowymi.
Udanych wypieków!
Ile słodkości, ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńPowiem ci że ostatnio mam mega ochotę na serniki, i to cały czas. Przyszedł już karmelowy, bezglutenowy na kasztanowym spodzie... więc teraz czas na kokosowy! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, rozwijam się ;) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Oj takie ciasteczka to ja lubię bardzo :) :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda tak lekko i puszyście;))
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda i jak patrzę to w sumie chyba nie jest nic skomplikowanego jeżeli chodzi o skład. Ja jeszcze bardzo chętnie wykonuję dania z przepisów https://basiazsercem.pl/ gdzie na dobrą sprawę wiem, że z mąki zawsze coś uda mi się wyczarować.
OdpowiedzUsuń