piątek, 31 maja 2013

Domowe razowe bułeczki

Z zamiarem upieczenia bułek noszę się już chyba od roku, kiedy to z wakacji ubiegłego roku, wróciłam z książką kucharską, w której znalazłam kilka przepisów na domowe pieczywo. Z braku czasu (a może i lenistwa), upieczenie bułeczek ciągle schodziło na dalszy plan. I mam czego żałować. Nie ma nic lepszego na śniadanie, niż domowe, jeszcze ciepłe pieczywo. 



Składniki: (8 bułeczek)
1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
1 łyżka miodu,
1 łyżka masła,
3/4 łyżeczki soli,
1 szklanka wrzącej wody

Do dużej miski wsypać płatki owsiane, dodać masło, miód i sól. Wszystko zalać wrzącą wodą. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży),
3 łyżki ciepłej wody,
4 łyżki zmielonego lnu złocistego/ciemienia lnianego,
1/2 szklanki mąki żytniej*,
1 szklanka mąki razowej pszennej,
3/4 szklanki mąki pszennej

* mąkę żytnią można zastąpić mąką razową pszenną, bułeczki będą wówczas bardziej puszyste

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 min., dodać do zalanych wodą płatków owsianych i wymieszać. Dodać zmielony len, zamieszać. Dodać mąkę i wszystko najpierw wymieszać łyżką, później zagniatać dłońmi (ok. 5-7 min., ciasto jest lekko klejące). Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na ok. 1h, aż ciasto wyrośnie. Ciasto odgazować uderzając kilkakrotnie dłonią. Podzielić na 8 części i uformować z nich bułeczki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 25-30 min.

Dodatkowo:
jajko,
1 łyżka mleka,
płatki owsiane i siemię lniane/len złocisty do posypania

Wyrośnięte bułeczki posmarować delikatnie jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Piec ok. 23 min. w 180°C (z termoobiegiem). 


13 komentarzy:

  1. W takich momentach tak bardzo żałuję, że nie mogę jakoś dogadać się z drożdżami :D ...

    OdpowiedzUsuń
  2. super bułeczki. Zgadzam się, najlepsze jest domowe pieczywko wyciągnięte na stół prosto z pieca;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się, cieplutkie, chrupiące pieczywo jest najlepsze pod Słońcem. Wystarczy tylko świeże masło i śniadanie gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe, razowe - pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo zachęcająco, nie powiem ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. O taaaak, z masłem, ewentualnie słodkim kremem, albo z szynką i serem, sałatą i koniecznie z jajkiem... Nie-nie-nie. Najlepiej z samym masłem, rozpuszczającym się jeszcze lekko pod wpływem ciepła bułeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. domowe pieczywko najlepsze, dlatego zapisuję ten super przepis i za niedługo zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ładnie wyrosły:) najlepsze jest domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojejku, jakie zdrowe domowe bułeczkowe puchaczki :)
    Crispy, wyślij mi proszę choć jedną, albo nawet połówkę! ja nie umiem robić takich rzeczy... drożdże mnie chyba po prostu nie lubią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że BlogSpot nie oferuje opcji "spróbuj" :)

      Usuń
  10. Mmm uwielbiam domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się prezentują, chyba zamówię u Ciebie z dostawą do domu, na jutrzejsze śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń