No cóż, jest już połowa września, a to mój pierwszy post, jaki piszę w tym miesiącu. Nic dziwnego - rozpoczynam właśnie przygotowania do matury. Czas wybrać kierunek studiów i przedmioty, które chcę (a raczej muszę) zdawać na maturze. Całe to zamieszanie, jakie teraz panuje w moim życiu, widoczne jest na blogu. Zdecydowanie rzadziej piszę posty, co wcale nie oznacza, że mnie tutaj nie ma. Muszę przyzwyczaić się do szkolnego trybu życia i wszystko wróci do normy. A tymczasem zapraszam na cynamonowo-jabłkowe ciasto razowe, które upiekłam dzisiejszego ranka. W skrócie - zdrowo i smacznie :)
Składniki: (tortownica o średnicy 16 cm)
2/3 szklanki mąki żytniej,
2/3 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
1/2 szlanki i 2 łyżki cukru trzcinowego,
1/3 szklanki oleju,
1 opakowanie jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 płaskiej łyżeczki cynamonu + odrobina do posypania
Wymieszać obydwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka zmiksować z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać olej i jogurt, zmiksować. Wsypać mąkę i zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Przelać ciasto. Jabłka obrać, pokroić w grube talarki i ułożyć na cieście. Posypać odrobiną cynamonu. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka) w 180 st. z termoobiegiem.
ciasto wygląda super! takie ciasta na jogurcie nie są jednak moją mocną stroną, zawsze wychodzą mi piękne zakalce :/
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania, koniecznie, uwielbiam takie proste, jogurtowe ciasta!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudowne ciacho, lekkie, jabłkowe i cynamonowe- uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńwiesz już mniej więcej w jakim kierunku chciałabyś pójść?
Myślałam o czymś w kierunku menadżerstwa :)
UsuńPrzepis chowam. To coś dla mnie, zwykłe jabłkowe ciasto niebędące szarlotką! <3
OdpowiedzUsuńNie myśl tyle o maturze, ona dopiero w maju!:) Poradzisz sobie śpiewająco, jestem pewna:)
Sama bym się skusiła:D
OdpowiedzUsuńznakomite!
OdpowiedzUsuńale pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twojego bloga. Twoje przepisy są świetne, już nie raz je próbowałam i wychodziły smakowicie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :D
OdpowiedzUsuńhttp://princessoffashion1.blogspot.com/
Musi wspaniale chrupać spróbuje u siebie w kuchni tego przepisu. Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://greyeyesandgreatshoes.blogspot.com/ Obserwujemy?
OdpowiedzUsuńprzepyszne! :) polecam dodać dużo jabłek!
OdpowiedzUsuńIle kawałek ma kalorii
OdpowiedzUsuńNa pewno mało skoro to dietetyczne ciasto :)
Usuńrozumiem, że duży kubek jogurtu?
OdpowiedzUsuń165 g
Usuń1/2 szlanki i 2 łyżki cukru trzcinowego, O co tu chodzi? czego 1/2szklanki?
OdpowiedzUsuńŁącznie tyle cukru należy dodać do ciasta - 1/2 szklanki i jeszcze 2 łyżki
Usuńmoże być zwykły cukier czy musi być ten cukier trzcinowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może być zwykły :)
UsuńNie lepiej ksylitol ?
OdpowiedzUsuńJeśli stosujesz w kuchni ksylitol, możesz oczywiście spróbować. Osobiście wychodzę z założenia, że trochę cukru należy dostarczyć organizmowi, stąd cukier w cieście (oczywiście trzcinowy).
Usuń