Zapiekanka trochę "resztkowa", bo z produktów, które akurat znalazłam w lodówce. Żeby było zdrowiej, z makaronem pełnoziarnistym i białą mozzarellą. Wedle upodobania, makaron pełnoziarnisty można zamienić na zwykły, a mozzarellę na żółty ser. Szybki i prosty sposób na dobry obiad, polecam.
Składniki: (2 porcje)
1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu penne,
1/2 cukinii,
1 marchew,
1/3 małej cebuli,
200 ml śmietanki 12% lub 18%,
kulka mozzarelli,
sól, pieprz,
olej rzepakowy do smażenia
Makaron ugotować al dente. Obrać marchew, pokroić w talarki, cukinię w ćwiartki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć marchew, kiedy lekko zmięknie, dodać cebulę i cukinię. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż śmietanka lekko zęstnieje. Dodać makaron, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub jak ja, do dwóch oddzielnych). Mozzarellę pokroić, ułożyć na makaronie. Zapiekać ok. 5-7 min. w 175 st.
ale kusisz;) zjadłabym taki obiad, gdyby moje dzieci, wczoraj nie zażyczyły sobie placuszków z cukinią;)
OdpowiedzUsuńMiałam wczoraj jeść mozzarellę na kolację do kanapek, ale nie przekonała mnie:p za to w takiej zapiekance z chęcią bym ją pochłonęła! więc chyba już wiem, co zrobie... :>
OdpowiedzUsuńDzisiaj w mojej głowie sa 2 warianty.
OdpowiedzUsuńZrobić coś z cukinią lub racuchy.
Zobaczymy co wygra xD
wygląda pysznie i do tego jest z mozzarellą, którą wolę o wiele bardziej niż żółty ser, który widzę w większości zapiekanek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie delikatne obiadki :)
OdpowiedzUsuńMmm... z chęcią bym skosztowała ^^
OdpowiedzUsuńmoje smaki ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować !
OdpowiedzUsuńObserwujemy ?
http://lifestyleourblog.blogspot.com/
Uwielbiam zapiekanki, wrzuca się do nich to co zostało w lodówce i już! Twoja wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuńMakaronowe zapiekanki zawsze są pyszne
OdpowiedzUsuń