piątek, 23 sierpnia 2013

Lekka sałatka z dressingiem koperkowo-ziołowym

W takie dni, jak dzisiaj, kiedy nie mam czasu na przygotowanie porządnego obiadu, przygotowuję sałatki, które nie wymagają ode mnie poświęcenia dużej ilości czasu. Kilka dni temu jedna z Czytelniczek zapytała o przepis na sałatkę. Faktycznie, dawno nie dodawałam tutaj tego typu przepisów. Taką sałatkę można potraktować jako lunch, kolację, czy też dodatek do obiadu. Szybko, prosto i smacznie :)


Składniki: (3 porcje)
kilka liści sałaty lodowej,
1 pomidor malinowy,
1/2 świeżego ogórka,
3 rzodkiewki,
1/2 małej czerwonej cebuli

Wszystkie warzywa opłukać wodą. Liście sałaty rozerwać na drobniejsze kawałki. Cebulkę posiekać w cienkie piórka, warzywa pokroić według uznania. Miseczkę wyłożyć sałatą, dodać pozostałe warzywa i polać sosem koperkowo-ziolowym.

Sos koperkowo-ziołowy:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
3 łyżki wody,
gałązka koperku,
gałązka pietruszki,
łyżeczka świeżej bazylii,
sól, pieprz

Zioła bardzo drobno posiekać. W szklance wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30-45 min. Polać sałatkę.



8 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie sałatki, moja mama zawsze robi jak grillujemy, a do tego właśnie pyszny dressing ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekko i smacznie, to lubie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie koperku i pomidorów !

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam połączenie koperku i pomidorów !

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie lekkie sałatki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam takie sałatki! i wariacje ze świeżymi sosami!

    OdpowiedzUsuń
  7. o tej porze roku to najlepsza sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie lekkie sałatki :-)

    OdpowiedzUsuń