To już ostatni dzwonek na upieczenie pierników. I w tym roku nie mogło ich zabraknąć. I semestr ostatniej klasy liceum już za mną, mogę złapać oddech i wziąć się za wypieki. Moje pierniczki wymagają kilku dni (ok. 3) leżakowania, zanim staną się miękkie. Są przepyszne i bardzo aromatyczne. Przede mną jeszcze ozdabianie lukrem, czyli próba mojej cierpliwości :)
Składniki: (6 blaszek pierników)
220 g miękkiego masła,
1 szklanka cukru trzcinowego (170 g),
1 szklanka miodu (240 ml),
2 jajka,
6 szklanek mąki,
3,5 łyżeczki imbiru mielonego,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać ze sodą, imbirem, cynamonem, przyprawą do piernika i kakao. Porcjami przesypywać do składników mokrych i miksować, dopóki to będzie możliwe, później zagnieść dłońmi, uformować kulę i przez godzinę chłodzić w lodówce. Następnie podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować do grubości 4 mm na blacie lekko podsypanym mąką, wykroić kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 min. w 175 st. z termoobiegiem.
Jeju, cudownie wyglądają! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńTakie aromatyczne pierniczki to cudowny pomysł na święta. Uwielbiam imbir :)
OdpowiedzUsuńśliczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te pierniczki! przede jeszcze ich wypiek i piernika również :) a dekorowanie daje najwięcej radochy :D
OdpowiedzUsuńRówniutkie, rumiane... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńKorzystam właśnie z ostatniego dzwonka i też mam zamiar dzisiaj piernikować, mam nadzieję, że wyjdą mi równie ładne, jak Twoje;)
OdpowiedzUsuńJa miałam za dużo nauki, ale za rok sobie nie odpuszczę ! :)
OdpowiedzUsuńidealne, piękne i równiutkie:) mam na nie wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! :) mam tylko pytanko, jak długo można je przechowywać ? :)
OdpowiedzUsuńTydzień-dwa w szczelnie zamkniętym słoiku, bądź puszce :)
UsuńNo i mam przepis na pierniczki na święta :)
OdpowiedzUsuń