Czekolada powstająca metodą prób i błędów. Zawsze marzyłam o prawdziwej domowej gęstej gorącej czekoladzie. Mam ją. Przepis obiecałam Wam już jakiś czas temu, ale nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć. Przy pomocy dwóch małych Szefów Kuchni wreszcie się to udało.
Jest to zdecydowanie najlepsza gorąca czekolada, jaką piłam. A muszę przyznać, że trochę tych czekolad zdążyłam spróbować :) Polecam ją wszystkim tym, którzy jak ja, są wielkimi miłośnikami czekolady :) Idealnie sprawdza się podczas lektury Diety miłośniczek czekolady :)
Składniki: (2 kubki)
450 ml mleka,
50 ml śmietanki 18% (ewentualnie 12%),
1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady,
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao,
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
50 ml gorącej wody,
cukier (według uznania)
Do szklanki wlać gorącą wodę, wymieszać z kakao, a kiedy przestygnie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką i cały czas mieszać. Wlać śmietankę. Wszystko wymieszać trzepaczką, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania i ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków. Odczekać chwilę, aby przestygła i nabrała odpowiedniej konsystencji. Czekoladę można udekorować bitą śmietaną, kakao, startą czekoladą lub jak ja, groszkami czekoladowymi.
Ale pysznie wygląda! Widać, że jest niesamowicie gęsta. :)))
OdpowiedzUsuńOoo, takiej jeszcze nie robiłam! Wierzę, że smakuje obłędnie... Ale z wielką przyjemnością trzeba się będzie przekonać :)
OdpowiedzUsuńAach, taka prawdziwa czekolada to jest to! Nie lubię takich słodkich, rozwodnionych niewiadomo-cosiów ;D twoja jest pycha!
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam do czekolady mąki ziemniaczanej. Muszę wypróbować:) Jestem czekofanem:)
OdpowiedzUsuńMaka ziemniaczana powoduje ze "goraca czekolada" osiaga gesta konsystencje.
Usuńtaka gęsta...musi być cudowna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką gęstą gorącą czekoladę. :)
OdpowiedzUsuńZ mąką ziemniaczaną jeszze nie widziałam ;p
OdpowiedzUsuńWidać, że gęściutka :) Piszę się na taki czekoladowy kubas!
OdpowiedzUsuńIdealna na zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńkocham czekoladę!:) idealna na zimowe wieczory:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna,smaczna,poprostu bajka
OdpowiedzUsuńRozumiem, że przepis wypróbowany? :):)
UsuńUwielbiam czekolade, głownie gorzką, ale ta Twoja na pewno byłaby wspaniała, wpraszam się na małą filiżankę:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam już Noworocznie; niepowtarzalnych i szczęśliwych dni oraz pogody ducha!
Po spalaszowaniu prawie calej tabliczki Milki nie jestem pewna czy dalabym rade wypic jeszcze taka wspaniala czekolade :)
OdpowiedzUsuńB. Ciekawa recepturka :D
Super przepis, z pewnością wypróbuję i dam znać :)
OdpowiedzUsuńMMmm podoba mi się :) Sama o takiej czekoladzie marzyłam, choć nigdy nie podejmowałam działań by ją spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuńMoże jutro z rana wypróbuję :>? Mam nadzieję, ze znajdę chwilkę :)
Pozdrawiam ciepło :)
ale kusisz tą bajecznę czekoladką:) boskaaa!
OdpowiedzUsuńświetna gęsta i prawdziwie czekoladowa!
OdpowiedzUsuńW liście składników jest śmietanka, a w przepisie chyba ją pominęłaś.. Chodzi o to żeby potem udekorować nią czekoladę czy dodać ją do mleka? ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Poprawione :):)
Usuńmmmm... właśnie popijam :)
OdpowiedzUsuńcudowność!
Robiłam wczoraj....hmmm..."szału nie ma " jak to powiedział mój mąż:)
OdpowiedzUsuńBardziej polecam nasz sprawdzony przepis:
250 gramów mlecznej czekolady
300 ml mleka
łyżeczka mleka w proszku
ewentualnie troszkę cukru
a moj maz i synek byli zachwyceni!! :))) robilam ja juz kilka razy
Usuń"Mleczna czekolada" i wszystko jasne....
UsuńZrobiłam według przepisu, ale wcale nie wyszła gęsta i taka ciemna. Dnoooo
OdpowiedzUsuńCoś musiało pójść nie tak, może nie zagotowałaś mleka, albo go nie spieniłaś. Jeśli chodzi o kolor, to na wierzchu, kiedy czekolada przestygnie, zawsze robi się ciemniejsza warstewka. Użyłaś ciemnego kakao?
UsuńNIE POLECAM !!!! ZROBILAM WSZYSTKO DOKLADNIE TAK JAK Z PRZEPISU I WYSZKLY JAKIES SIKI A NIE GESTA DOBRA CZEKOLADA !!!!! PO PROSTU DNO NAWET TEGO NIE PROBUJCIE ZROBIC !!!!!!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Wyszła rewelacyjna :) Gęsta, ciemna i przede wszystkim przepyszna :) Polecam, bo na prawdę warto :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że czekolada się udała :)
UsuńPrzed momentem zrobiłam, czekolada wyszła dobra, ale kojarzyła mi się bardziej z budyniem :) Teraz wiem jak szybko zrobić budyń :D
OdpowiedzUsuńZmieszałem 50ml gorącej wody z ciemnym kakao i następnie z mąką ziemniaczaną - wymieszało się świetnie - choć trochę gęste, nie wiem czy takie powinno być bo po wrzuceniu tego do mleka z rozpuszczoną czekoladą wcale się nie wymieszało tylko zostały czekoladowe "gluty" :/ Co zrobiłem nie tak??
OdpowiedzUsuńTrzeba cały czas mieszać, wówczas grudki nie powstaną
UsuńJa też wypróbowałam dziś ten przepis, niestety czekolada nie ma koloru ze zdjęcia ale jest pyszna. bardzo długo nie chciało się zagotować więc zwiększyłam moc na płycie, a wtedy się przypaliło, ale jest :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu czekolada już odrobinę przestygła i utworzył się ciemny czekoladowy "kożuszek", że tak to nazwę :)
Usuńwłaśnie widzę! czekolada zgęstniała i zrobił się pyszny kożuch. tak to już jest z niecierpliwymi istotami jak ja :)
UsuńWłaśnie się nią zajadam i jest po prostu boska :D ja zrobiłam z gęstym jogurtem zamiast kremówki i mlekiem 1,5% - wersja dla diabetyków ;p
OdpowiedzUsuńmmmm czekolada pycha:)Ja przez przypadek dodałam mąkę tortową ale to po prostu spowodowało że czekolada nie była taka gęsta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia;*
Nie mogę się doczekać kiedy ja wyprobuje.!!! Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńTeż nie mogę się doczekać, aż będę miała okazję to wypróbować! hmm może jutro :D
UsuńNie mogę się doczekać kiedy ja wyprobuje.!!! Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Zrobiłam ją godzinę temu. Moja siostra uważa że jest wspaniała, ale ze jest bardziej jak budyń. Tak czy inaczej bardzo dobra, polecam !
OdpowiedzUsuńBardzo dobra i gęsta, taka jak chciałam! Zamiast gorzkiej czekolady użyłam mlecznej:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę! Ostatnio robiłam mus, czas na propozycję na gorąco:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję:)
www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com
Uh. Nie wiem jak to się stało, ale zamiast dwóch kubków wyszły mi cztery.
OdpowiedzUsuńPoza tym nie chciało się zagotować. Jak przestawałam mieszać to zaczynało się przypalać.
Po czym mi wykipiało. Więc wyszła mi kompletnie rzadka.
Kiepska ze mnie kucharka. XD
* Zauważyłam swój błąd. Zamiast 50ml dałam 500ml wody.
UsuńA, no to faktycznie spora różnica, ale następnym razem już będzie lepiej :)
UsuńZrobilam w nadziei na gesta pyszna czekolade, a wyszla rzadka i taka bladziutka. Wszystko jak w przepisie a jednak byla niedobra - jak takie rzadkie kakao - dlaczego?
OdpowiedzUsuńUżyłaś ciemnego kakao i odpowiednio długo spieniałaś czekoladę trzepaczką? Czekolada musi chwilę postać, jak napisałam, zanim nabierze odpowiedniej konsystencji (jak na zdjęciu). Czekoladę robię od lat i zawsze mi wychodzi.
UsuńZrobiłam czekoladę według przepisu, w smaku i kolorze wyszło super, jednak wcale nie była gęsta. :C
OdpowiedzUsuńA można dodać kakao Milka zamiast tradycyjnego?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że będzie wtedy smakowała, jak kakao, które pamiętam z dzieciństwa. Będzie zdecydowanie jaśniejsza i słodsza.
UsuńInaczej - ja bym nie zrobiła z jasnym kakao :)
Usuńzrobilam wedlug przepisu, niestety gesta nie wyszla. powinno byc chyba mniej smietany bo jednak ja czuc. Ale juz blizej mojego ideału niż dalej:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna czekolada, polecam
OdpowiedzUsuńPrzepis super, za pierwszym razem przypaliłam, ale odrazu spróbowałam jeszcze raz i wyszło. Trzeba niestety bardzo pilnować tego momentu zagotowania się, wyczuć moc palnika i mieszać :)
OdpowiedzUsuńCo za bzdura!
OdpowiedzUsuńTo nie jest czekolada do picia, ale zwykły budyń.
Ludzie! wy gotować nie umiecie i się tylko ośmieszacie.
Czy wy nigdy nie widzieliście budyniu.
A do autora mam dwa zdania.
Człowieku! Pieprzysz, że piłeś wiele czekolad, ale ta jest najlepsza.
W takim razie guzik piłeś :-) jak ten budyń uważasz za najlepszą czekoladę do picia.
O prosze zakompleksiony czekoladowy znawca nam sie trafil.nie krytykuj tylko podrzuc przepis na lepsza....o ile w ogole znasz
UsuńO prosze zakompleksiony czekoladowy znawca nam sie trafil.nie krytykuj tylko podrzuc przepis na lepsza....o ile w ogole znasz
UsuńHmmm. Moim skromnym zdaniem brakuje bardzo ważnego składnika - masła. Moja czekolada jest bardzo gęsta, wyszła przypadkiem z polewy czekoladowej i była nieziemska, praktycznie jak tak z Wedla:) Użyłam dobrej jakości gorzkiej czekolady, mleka, masła, cukru, dobrej jakości zapachu waniliowego oraz...szklanki świeżo wyciskanego soku z grejfruta i to tyle - gotowana odpowiednio długo była gęsta sama z siebie będąc rozcieńczona sokiem. Właśnie idę wypróbowywać ją z sokiem malinowym oraz truskawkowym, ale już nie mieszkać z czekoladą, tylko podać na dnie:)
OdpowiedzUsuńBardziej nadaje się do picia czy do jedzenia łyżeczką?
OdpowiedzUsuńtrochę tak jakby rzadszy budyń:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i kruche ciasteczka to zestaw niezastąpiony! :)
OdpowiedzUsuńWygląda na smaczną. :) Polecam spróbować również gorącą czekoladę ze sklepu Amus.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę w każdej postaci. Sama cały czas testuję nowe przepisy na mój ulubiony smakołyk. Ostatnio przyrządziłam czekoladowe pralinki wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Szczerze polecam wszystkim. Z czekolady można wyczarować wiele przepysznych deserów :) .
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń