piątek, 28 grudnia 2012

Gęsta gorąca czekolada

Czekolada powstająca metodą prób i błędów. Zawsze marzyłam o prawdziwej domowej gęstej gorącej czekoladzie. Mam ją.  Przepis obiecałam Wam już jakiś czas temu, ale nigdy nie miałam okazji zrobić zdjęć. Przy pomocy dwóch małych Szefów Kuchni wreszcie się to udało. 

Jest to zdecydowanie najlepsza gorąca czekolada, jaką piłam. A muszę przyznać, że trochę tych czekolad zdążyłam spróbować :) Polecam ją wszystkim tym, którzy jak ja, są wielkimi miłośnikami czekolady :) Idealnie sprawdza się podczas lektury Diety miłośniczek czekolady :)





Składniki: (2 kubki)
450 ml mleka,
50 ml śmietanki 18% (ewentualnie 12%),
1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady,
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao,
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
50 ml gorącej wody,
cukier (według uznania)

Do szklanki wlać gorącą wodę, wymieszać z kakao, a kiedy przestygnie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką i cały czas mieszać. Wlać śmietankę. Wszystko wymieszać trzepaczką, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania i ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków. Odczekać chwilę, aby przestygła i nabrała odpowiedniej konsystencji. Czekoladę można udekorować bitą śmietaną, kakao, startą czekoladą lub jak ja, groszkami czekoladowymi.

Pozdrawiam!

66 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda! Widać, że jest niesamowicie gęsta. :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, takiej jeszcze nie robiłam! Wierzę, że smakuje obłędnie... Ale z wielką przyjemnością trzeba się będzie przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aach, taka prawdziwa czekolada to jest to! Nie lubię takich słodkich, rozwodnionych niewiadomo-cosiów ;D twoja jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie dodawałam do czekolady mąki ziemniaczanej. Muszę wypróbować:) Jestem czekofanem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maka ziemniaczana powoduje ze "goraca czekolada" osiaga gesta konsystencje.

      Usuń
  5. taka gęsta...musi być cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką gęstą gorącą czekoladę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z mąką ziemniaczaną jeszze nie widziałam ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać, że gęściutka :) Piszę się na taki czekoladowy kubas!

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham czekoladę!:) idealna na zimowe wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjna,smaczna,poprostu bajka

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam czekolade, głownie gorzką, ale ta Twoja na pewno byłaby wspaniała, wpraszam się na małą filiżankę:)
    pozdrawiam już Noworocznie; niepowtarzalnych i szczęśliwych dni oraz pogody ducha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Po spalaszowaniu prawie calej tabliczki Milki nie jestem pewna czy dalabym rade wypic jeszcze taka wspaniala czekolade :)

    B. Ciekawa recepturka :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, z pewnością wypróbuję i dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. MMmm podoba mi się :) Sama o takiej czekoladzie marzyłam, choć nigdy nie podejmowałam działań by ją spróbować zrobić.

    Może jutro z rana wypróbuję :>? Mam nadzieję, ze znajdę chwilkę :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale kusisz tą bajecznę czekoladką:) boskaaa!

    OdpowiedzUsuń
  17. świetna gęsta i prawdziwie czekoladowa!

    OdpowiedzUsuń
  18. W liście składników jest śmietanka, a w przepisie chyba ją pominęłaś.. Chodzi o to żeby potem udekorować nią czekoladę czy dodać ją do mleka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmmm... właśnie popijam :)
    cudowność!

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam wczoraj....hmmm..."szału nie ma " jak to powiedział mój mąż:)
    Bardziej polecam nasz sprawdzony przepis:
    250 gramów mlecznej czekolady
    300 ml mleka
    łyżeczka mleka w proszku
    ewentualnie troszkę cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a moj maz i synek byli zachwyceni!! :))) robilam ja juz kilka razy

      Usuń
    2. "Mleczna czekolada" i wszystko jasne....

      Usuń
  21. Zrobiłam według przepisu, ale wcale nie wyszła gęsta i taka ciemna. Dnoooo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś musiało pójść nie tak, może nie zagotowałaś mleka, albo go nie spieniłaś. Jeśli chodzi o kolor, to na wierzchu, kiedy czekolada przestygnie, zawsze robi się ciemniejsza warstewka. Użyłaś ciemnego kakao?

      Usuń
  22. NIE POLECAM !!!! ZROBILAM WSZYSTKO DOKLADNIE TAK JAK Z PRZEPISU I WYSZKLY JAKIES SIKI A NIE GESTA DOBRA CZEKOLADA !!!!! PO PROSTU DNO NAWET TEGO NIE PROBUJCIE ZROBIC !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Wyszła rewelacyjna :) Gęsta, ciemna i przede wszystkim przepyszna :) Polecam, bo na prawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Przed momentem zrobiłam, czekolada wyszła dobra, ale kojarzyła mi się bardziej z budyniem :) Teraz wiem jak szybko zrobić budyń :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Zmieszałem 50ml gorącej wody z ciemnym kakao i następnie z mąką ziemniaczaną - wymieszało się świetnie - choć trochę gęste, nie wiem czy takie powinno być bo po wrzuceniu tego do mleka z rozpuszczoną czekoladą wcale się nie wymieszało tylko zostały czekoladowe "gluty" :/ Co zrobiłem nie tak??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba cały czas mieszać, wówczas grudki nie powstaną

      Usuń
  26. Ja też wypróbowałam dziś ten przepis, niestety czekolada nie ma koloru ze zdjęcia ale jest pyszna. bardzo długo nie chciało się zagotować więc zwiększyłam moc na płycie, a wtedy się przypaliło, ale jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu czekolada już odrobinę przestygła i utworzył się ciemny czekoladowy "kożuszek", że tak to nazwę :)

      Usuń
    2. właśnie widzę! czekolada zgęstniała i zrobił się pyszny kożuch. tak to już jest z niecierpliwymi istotami jak ja :)

      Usuń
  27. Właśnie się nią zajadam i jest po prostu boska :D ja zrobiłam z gęstym jogurtem zamiast kremówki i mlekiem 1,5% - wersja dla diabetyków ;p

    OdpowiedzUsuń
  28. mmmm czekolada pycha:)Ja przez przypadek dodałam mąkę tortową ale to po prostu spowodowało że czekolada nie była taka gęsta.
    Pozdrawiam Gosia;*

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie mogę się doczekać kiedy ja wyprobuje.!!! Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mogę się doczekać, aż będę miała okazję to wypróbować! hmm może jutro :D

      Usuń
  30. Nie mogę się doczekać kiedy ja wyprobuje.!!! Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepyszna! Zrobiłam ją godzinę temu. Moja siostra uważa że jest wspaniała, ale ze jest bardziej jak budyń. Tak czy inaczej bardzo dobra, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo dobra i gęsta, taka jak chciałam! Zamiast gorzkiej czekolady użyłam mlecznej:-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam czekoladę! Ostatnio robiłam mus, czas na propozycję na gorąco:)
    Na pewno wypróbuję:)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Uh. Nie wiem jak to się stało, ale zamiast dwóch kubków wyszły mi cztery.
    Poza tym nie chciało się zagotować. Jak przestawałam mieszać to zaczynało się przypalać.
    Po czym mi wykipiało. Więc wyszła mi kompletnie rzadka.
    Kiepska ze mnie kucharka. XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. * Zauważyłam swój błąd. Zamiast 50ml dałam 500ml wody.

      Usuń
    2. A, no to faktycznie spora różnica, ale następnym razem już będzie lepiej :)

      Usuń
  35. Zrobilam w nadziei na gesta pyszna czekolade, a wyszla rzadka i taka bladziutka. Wszystko jak w przepisie a jednak byla niedobra - jak takie rzadkie kakao - dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłaś ciemnego kakao i odpowiednio długo spieniałaś czekoladę trzepaczką? Czekolada musi chwilę postać, jak napisałam, zanim nabierze odpowiedniej konsystencji (jak na zdjęciu). Czekoladę robię od lat i zawsze mi wychodzi.

      Usuń
  36. Zrobiłam czekoladę według przepisu, w smaku i kolorze wyszło super, jednak wcale nie była gęsta. :C

    OdpowiedzUsuń
  37. A można dodać kakao Milka zamiast tradycyjnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że będzie wtedy smakowała, jak kakao, które pamiętam z dzieciństwa. Będzie zdecydowanie jaśniejsza i słodsza.

      Usuń
    2. Inaczej - ja bym nie zrobiła z jasnym kakao :)

      Usuń
  38. zrobilam wedlug przepisu, niestety gesta nie wyszla. powinno byc chyba mniej smietany bo jednak ja czuc. Ale juz blizej mojego ideału niż dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Rewelacyjna czekolada, polecam

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepis super, za pierwszym razem przypaliłam, ale odrazu spróbowałam jeszcze raz i wyszło. Trzeba niestety bardzo pilnować tego momentu zagotowania się, wyczuć moc palnika i mieszać :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Co za bzdura!
    To nie jest czekolada do picia, ale zwykły budyń.
    Ludzie! wy gotować nie umiecie i się tylko ośmieszacie.
    Czy wy nigdy nie widzieliście budyniu.
    A do autora mam dwa zdania.
    Człowieku! Pieprzysz, że piłeś wiele czekolad, ale ta jest najlepsza.
    W takim razie guzik piłeś :-) jak ten budyń uważasz za najlepszą czekoladę do picia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O prosze zakompleksiony czekoladowy znawca nam sie trafil.nie krytykuj tylko podrzuc przepis na lepsza....o ile w ogole znasz

      Usuń
    2. O prosze zakompleksiony czekoladowy znawca nam sie trafil.nie krytykuj tylko podrzuc przepis na lepsza....o ile w ogole znasz

      Usuń
  42. Hmmm. Moim skromnym zdaniem brakuje bardzo ważnego składnika - masła. Moja czekolada jest bardzo gęsta, wyszła przypadkiem z polewy czekoladowej i była nieziemska, praktycznie jak tak z Wedla:) Użyłam dobrej jakości gorzkiej czekolady, mleka, masła, cukru, dobrej jakości zapachu waniliowego oraz...szklanki świeżo wyciskanego soku z grejfruta i to tyle - gotowana odpowiednio długo była gęsta sama z siebie będąc rozcieńczona sokiem. Właśnie idę wypróbowywać ją z sokiem malinowym oraz truskawkowym, ale już nie mieszkać z czekoladą, tylko podać na dnie:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardziej nadaje się do picia czy do jedzenia łyżeczką?

    OdpowiedzUsuń
  44. trochę tak jakby rzadszy budyń:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Czekolada i kruche ciasteczka to zestaw niezastąpiony! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wygląda na smaczną. :) Polecam spróbować również gorącą czekoladę ze sklepu Amus.

    OdpowiedzUsuń
  47. Uwielbiam czekoladę w każdej postaci. Sama cały czas testuję nowe przepisy na mój ulubiony smakołyk. Ostatnio przyrządziłam czekoladowe pralinki wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Szczerze polecam wszystkim. Z czekolady można wyczarować wiele przepysznych deserów :) .

    OdpowiedzUsuń