poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Owsiano-otrębowe placuszki jogurtowe

Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na śniadaniowe placuszki. Jedne mniej, drugie bardziej kaloryczne. Dzisiejszy przepis zaliczam do pierwszej grupy. Polecam je osobom dbającym o linię i zdrowo się odżywiającym. Jeśli lubicie płatki owsiane, placuszki na pewno Wam posmakują. Przepis znalazłam kiedyś na Owsianejkrainie, ale spisałam go bez dokładnego źródła. Jeśli je kojarzycie, napiszcie koniecznie :)   Do przepisu wprowadziłam kilka zmian. Moje placuszki zjadam z lekko zblendowanymi truskawkami. Jeśli macie ochotę, dodajcie inne świeże owoce.


Składniki: (7-8 placuszków)
opakowanie jogurtu naturalnego,
1 jajko,
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
2 łyżki wysokobłonnikowych otrębów owsianych,
2 łyżki poppingu z amarantusa,
1 łyżka zmielonego lnu,
1 łyżka miodu,
odrobina oleju rzepakowego (polecam oleje SemCo)


Jajko wymieszać z jogurtem za pomocą trzepaczki, dodać płatki owsiane. Odstawić na 10 min, aby płatki napęczniały. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ręcznikiem papierowym rozsmarować odrobinę oleju na powierzchni patelni. Łyżką wylewać ciasto formując placuszki (1 łyżka ciasta = 1 placuszek). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi owocami (u mnie lekko zblendowane truskawki).

Smacznego!

PS. Autorka przepisu odnaleziona :) Oryginalny przepis znajdziecie na Feed Me Better :)

18 komentarzy:

  1. Wprawdzie na diecie nie jestem, ale takiego placuszka z checia bym wszamala!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty przepis, dużo placuszków, w sam raz na śniadanie^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, idealne, ale chyba na każdą porę dnia :D Swoją drogą, uroczy masz ten śniadaniowy zestaw, można wiedzieć, skąd? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebyś wiedziała, mogłabym jeść je 24/h :) Talerzyk IKEA, kubek home&you, z tym, że ma jeszcze przykrywkę i po złożeniu wygląda jak cupcake :)

      Usuń
  4. pyszne zdrowe placuszki - i like it ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wiem, dziwne pytania zadaję, ale mi nigdy nic nie wychodzi... jogurt naturalny duży, mały?? dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Co to jest popping z amarantusa? :) Czym go mogę zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popping z amarantusa można pominąć :) Ja używam tego: http://www.natusfera.pl/popping-z-amarantusa-szarlat-150g.html Do kupienia między innymi w Piotrze i Pawle :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, na pewno wypróbuję przepis na sobotnie śniadanie ;)

      P.S. Twoje owsiane ciasteczka z żurawiną stały się już prawie tradycją w moim domu :) Tylko, że najczęściej nazywamy je "ciasteczkami biegacza" bo moja mama często bierze udział w zawodach biegowych, a że mają bardzo wartościowe składniki (czasami dodaję tez zmielone orzechy włoskie) zawsze je na ten dzień przygotowuję-są bardzo zdrowe i pożywne. W ten weekend będą nam towarzyszyły podczas maratonu w Warszawie :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wyglądają na podobne do moich http://feed-me-better.blogspot.com/2012/11/placuszki-owsiano-jogurtowe.html :P
    I jako miłośniczka kubków, muszę powiedzieć, że chętnie zabrałabym Ci ten ze zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To faktycznie ten przepis :):) A kubeczek ma jeszcze przykrywkę i po jej nałożeniu wygląda jak cupcake :)

      Usuń
  8. Mniam, mniam! Jeszcze te truskawki <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę kiedyś je zrobić. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, jakie ideały :) Kiedyś robiłam jogurtowe, ale totalnie mi nie wyszły :( byłam zła! Całlutkie się rozpadały, były dziwne, muszę spróbować zrobić jeszcze raz, koniecznie, bo uwielbiam jogurt naturalny. Tym bardziej placki. W połączeniu to musi być super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wyglądają! Jutro też muszę jakieś maleństwa zrobić ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem tutaj pierwszy raz, ale blog od razu przykuł moją uwagę :) Pięknie i smacznie :3

    OdpowiedzUsuń